«Κόβουν» άρον άρον τα μπλοκάκια!

Μισθωτοί και ελευθ. επαγγελματίες σε απελπισία για το νέο σύστημα για τις καταβολές των εισφορών τους

Μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Η εξαιρετικά αυξημένη εισφορά, παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση στη φορολογία, καθιστά τη δεύτερη απασχόληση μη συμφέρουσα, ενώ παραμένει θολό το τοπίο για όσους επαγγελματίες και μισθωτούς αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Υπάρχει ακόμη ασάφεια όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού, την τακτικότητα των πληρωμών και την απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου που προκύπτει από το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2017.
Ειδικότερα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί που αμείβονται με μπλοκάκι δεν ξέρουν ακόμη τις εισφορές τους, με ποια περιοδικότητα θα καταβάλλονται ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο και κυρίως πώς το ποσό που θα πληρώνουν θα απεικονίζεται ως χρόνος ασφάλισής τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι από την 1/1/2017 θα πληρώνουν 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση, 6,95% για την υγεία εφόσον αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι ή 7,10% αν αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και 7% για επικούρηση εφόσον προβλέπεται για τον κλάδο τους. Ενα πρόσθετο 4% θα καταβάλλουν όσοι ανήκουν σε κλάδο για τον οποίο προβλέπεται και εφάπαξ παροχή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταβάλλει:

  • ποσοστό 6,7% επί του εισοδήματος που αποκτά από την παροχή μίας συγκεκριμένης υπηρεσίας προς έναν εργοδότη για τον κλάδο της κύριας σύνταξης,
  • ποσοστό 6,9% επί του εισοδήματός του για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά, δηλαδή, ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει από του χρόνου να καταβάλλει 13,6% του εισοδήματος που κερδίζει για τους κλάδους σύνταξης – υγείας.
Από την πλευρά του, ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με μπλοκάκι πρέπει να καταβάλλει ποσοστό 13,3% επί της αμοιβής που δίνει στον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα