KANAΛΙΑ ΕΝ ΠΛΩ

Το αμερικανικό φυσικό αέριο και αυτοί που κερδίζουν τις άδειες TV

Θέλουμε να καταλάβουμε πού πάει το πράγμα; Πρέπει πρώτα να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Θυμίζω εισαγωγικά τι έγραφα πριν από έναν χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου 2015, και έπειτα προσθέτω τα νεότερα. Υποστήριζα, λοιπόν: «Οι Αμερικανοί μπαίνουν σε μια νέα επιθετική φάση της ιστορίας τους. Εχασαν τις εντυπώσεις από τον Πούτιν στη Μέση Ανατολή, αλλά αποπειρώνται να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα σχεδιάζεται να είναι μία από τις βάσεις τους. Ο βοηθός υπουργός Ενέργειας Χοκστάιν, που μας επισκέφθηκε, πέραν των διακλαδώσεων του TAP έθεσε επιτακτικά και το ζήτημα των σταθμών κατασκευής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Αέριο που θα μεταφέρεται σε αυτά τα τέρμιναλ με ελληνικά πλοία.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η ελληνική ναυτιλία, την οποία ο Τσίπρας αρνείται να φορολογήσει, μπαίνει ξανά δυνατά στο παιχνίδι, προκειμένου να μεταφέρει με τον στόλο της φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τις πηγές που ελέγχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα θελήσουν να καταλάβουν με σχιστολιθικό αέριο την ευρωπαϊκή αγορά, εξ ου και η συστηματική υπονόμευση των ρωσικών αγωγών».

Πού βρισκόμαστε σήμερα αλήθεια; Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε την ταχεία ναυπήγηση των 150 ελληνικών πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, τα οποία κατασκευάζουν Ελληνες εφοπλιστές στην Κορέα. Το φυσικό αέριο της Κύπρου σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην Ευρώπη κατά τα 2/3 μέσω Τουρκίας και Ελλάδας διά του αγωγού ΤΑP, ενώ μελετάται ένα μέρος του να τροφοδοτήσει ενεργειακά τη Γάζα, για να σταματήσει η αιώνια σύρραξη Παλαιστίνης – Ισραήλ. Σημειωτέον, επίσης, ότι πρόσφατα η γενική πρόξενος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. μελετούν την εκμετάλλευση χρυσοφόρου κοιτάσματος στον Πατραϊκό.

Τι άλλο έγραφα στις 20/10/2015; «Δείτε προσεκτικά τα ονόματα των επιχειρηματιών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού. Η μεγάλη πλειονότητά τους προέρχεται από τη ναυτιλία και έχει συγκεκριμένη γεωπολιτική αναφορά».

Σήμερα, με την άνεση της επιβεβαίωσης, ζητώ να δείτε ποιοι κρύβονται πίσω από όσους κερδίζουν τηλεοπτική άδεια. Μα αυτοί που θα μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Καράβια βγήκαν στη στεριά. Η παλαιά διαπλοκή ήταν σε τσιμέντο, η νέα σε τονάζ.

Μετά ταύτα μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια. Για όσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί έξυπνα αυτή την πολιτική θα συνεχίζει, οι γερμανόπληκτες ηγεσίες απορρίπτονται, από τη στιγμή που θα απονομιμοποιηθεί υπάρχουν οι εφεδρείες. Ο κύριος διοικητής, κάποιος κορυφαίος του ΣΥΡΙΖΑ, η συντηρητική παράταξη. Εκτός και αν ο Αλέξης τούς τη φέρει.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα