Oνειρα Ερντογάν για Deutsche Bank

Σύμβουλος του «σουλτάνου» προτείνει την εξαγορά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας

Η Τουρκία, «αφέντης» της Deutsche Bank; Θα μπορούσε να είναι το ηγεμονικό όνειρο κάθε Τούρκου γκασταρμπάιτερ και σίγουρα μια φαντασίωση του προέδρου Ερντογάν, που έχει γίνει έξω φρενών με την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της τουρκικής οικονομίας σε junk (σκουπίδι) από τον οίκο Moody’s. Αποτελεί, πάντως, υπαρκτό σενάριο, όπως επιβεβαιώνει δημοσίευμα του Bloomberg. Ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, έγραψε σχετικά στο twitter: «Επί μήνες καλούσα σε τηλεοπτικές εκπομπές τα τουρκικά ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια: Κάποιες πολύ καλές εταιρίες στην Ε.Ε. πρόκειται να έχουν προβλήματα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ένα μετοχικό πακέτο ελέγχου τους. Δεν θα ήσασταν ευτυχείς να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας τουρκική τράπεζα!»

Με τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας να έχει κατρακυλήσει περισσότερο από 50% τον τελευταίο χρόνο και το Βερολίνο να εμφανίζεται εξόχως διστακτικό για τη διάσωσή της, η σκέψη δεν είναι περίεργη – αν και ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έχει τα δικά του προβλήματα. Ρεαλιστικό ή μη, το σενάριο εντάσσεται στη φιλοδοξία της Τουρκίας για τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου, με βλέψεις, γιατί όχι, και προς την Ευρώπη. Το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ τον Ιούλιο. Στόχος του, να χρηματοδοτεί επενδύσεις σε μεγάλα προγράμματα υποδομών, να σταθεροποιεί τις αγορές και να διατηρεί την ανάπτυξη.

Μέτωπο με την ΕΚΤ

Αναμένεται η πολιτική αντίδραση της Γερμανίας, που σίγουρα δεν καλοβλέπει σχέδια εξαγοράς του (έστω και ασθενούς) «εθνικού πρωταθλητή» της. Το Βερολίνο έχει παράλληλα ανοιχτό μέτωπο και με την ΕΚΤ, την οποία πιέζει για αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι επιλογές στο θέμα της Deutsche Bank -με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες- φαίνονται περιορισμένες. Η καγκελάριος αναμένεται να παρέμβει, αν η τράπεζα κινδυνεύσει με κατάρρευση εξαιτίας κεφαλαιακού ελλείμματος. Τότε θα επικαλεστεί συνθήκες «έκτακτης στήριξης», ώστε να επιτραπεί στο κράτος να αποκτήσει μετοχικό μερίδιο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξει παράλληλα αγοραστικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, ότι η κρατική παρέμβαση δεν θα αφορά παλαιότερες ή μελλοντικές ζημίες και πως οι μέτοχοί της θα κληθούν να μοιραστούν τις απώλειες.

Commerzbank: Περικοπή 10.000 θέσεων 

Σε περικοπές σχεδόν 10.000 θέσεων εργασίας προχωρά η Commerzbank, δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προς το παρόν τη διανομή μερισμάτων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της, με στόχο να καταστεί κερδοφόρα σε βιώσιμη βάση έως το 2020. Το δε συνολικό κόστος της αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τραπεζικές ανακοινώσεις, ο ακριβής αριθμός των περικοπών ανέρχεται σε 9.600 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, που αντιστοιχεί στο 20% του προσωπικού της. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι τελικά η «καθαρή μείωση» των θέσεων εργασίας δεν θα ξεπερνά τις 7.300, καθώς θα γίνουν παράλληλα 2.300 προσλήψεις σε «τομείς όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητές της».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα