Μοντέλο εισπρακτικών θα εφαρμόζει η Εφορία!

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (του υπουργείου Οικονομικών) ξεκινούν τηλεφωνικές «απειλές» σε όσους χρωστούν, με σκοπό να τους πιέσουν για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Τηλεφωνικές οχλήσεις σε όσους χρωστούν στην Εφορία ξεκινούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό να τους πιέσουν για την άμεση εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεών τους.
Εφαρμόζοντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές των εισπρακτικών εταιριών, στις οποίες προσφεύγουν οι τράπεζες για να επιταχύνουν την είσπραξη των ανεξόφλητων δόσεων, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) της ΓΓΔΕ θα καλούν αυτές τις ημέρες, μέσω τηλεφωνικού κέντρου, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων.

Ειδικά για τους επαγγελματίες με χρέη στην Εφορία θα γίνουν έλεγχοι και στην περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών!
Οι εφοριακοί θα πρέπει να ενημερώνουν τηλεφωνικά τους οφειλέτες, τους συνυπόχρεους (σύζυγοι, παιδιά, συγγενείς κ.λπ.), ακόμα και τους… κληρονόμους τους ότι, εάν δεν ρυθμιστεί το ληξιπρόθεσμο χρέος, τότε θα προχωρήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης: δηλαδή, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων, οι εφοριακοί θα υπενθυμίζουν στους φορολογουμένους ότι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ή ότι δεν έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα κάποιον φόρο. Στη συνέχεια θα τους ρωτούν εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα ή όχι στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ή εάν προτίθενται να τα ρυθμίσουν. Στην ουσία, με τα πιεστικά αυτά ερωτήματα θα ασκούν ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, περίπου ένας στους δύο από τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ (πολύ χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο). Τα στελέχη της ΓΓΔΕ θεωρούν ότι, παρά τους χαλεπούς καιρούς, αυτό το δηλωθέν εισόδημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι απόκοτο της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων και της απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Δηλώνουν ότι με τους σαρωτικούς ελέγχους επιζητούν, αφενός, να «περάσει» στην κοινωνία η αίσθηση της νομιμότητας και, αφετέρου, να δοθεί το μήνυμα στις ομάδες αυτές ότι πρέπει να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, προτού τους «επισκεφθεί» ο έλεγχος.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτισθεί, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με διαφορετική μέθοδο, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος ή ανά ομάδα κλάδων. Γενικός κανόνας είναι ότι πρώτοι θα ελεγχθούν όσοι κατά το παρελθόν υπέπεσαν σε παραπτώματα. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) για φοροδιαφυγή, στην οποία τα βασικά κριτήρια είναι:

*Τα εισοδήματα (ή ο τζίρος) που έχουν δηλωθεί κατά την τελευταία πενταετία.
*Το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων (ή του τζίρου) σε σχέση με την επαγγελματική έδρα. Το σύστημα θα χτυπά «κόκκινο» στις περιπτώσεις πολύ χαμηλού τζίρου, ενώ η έδρα βρίσκεται σε περιοχή με πολύ υψηλά ενοίκια, είναι εμβαδού πολλών τετραγωνικών μέτρων κ.λπ.
*Οι επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί στην Εφορία για να μειώσουν το εισόδημα.
*Τα τραπεζικά δάνεια που έχουν ληφθεί και εάν χρησιμοποιήθηκαν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.
*Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία. Ειδικά σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να εντοπισθεί η επαγγελματική έδρα (π.χ. ατόμων που ασχολούνται με επισκευές), οι εφοριακοί θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάσταση των συγγενών τους α’ βαθμού (γονείς, τέκνα, αδέλφια) και τις πιθανές μεταβιβάσεις που έχουν γίνει.

«Εφοδοι» ακόμα και στο σπίτι, αν έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη!

Οπως ανέφεραν στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, οι εφοριακοί θα επισκέπτονται ως υποψήφιοι πελάτες και την επαγγελματική έδρα του ελεύθερου επαγγελματία (π.χ. το ιατρείο), προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται, το κόστος που έχει δαπανηθεί για έπιπλα κ.ά., και να τα συσχετίσουν με το δηλωθέν εισόδημα. Υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι έχουν το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να επισκέπτονται και το σπίτι του ελεγχομένου, εάν αυτό έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.

Την ίδια ώρα, η ΓΓΔΕ θα διενεργήσει νέους εξονυχιστικούς επανελέγχους και σε βάθος 12ετίας στους φορολογουμένους που ελέγχθηκαν με λανθασμένο τρόπο και τα πρόστιμα κατέπεσαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα δικαστήρια, καθώς διαπίστωσε ότι τα ονόματα πολλών από τα συγκεκριμένα άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα των 65 cds. Ο κατάλογος αυτός αφορά φορολογουμένους, οι οποίοι σε τουλάχιστον ένα από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους ή έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Τώρα, στη ΓΓΔΕ θα επωφεληθούν από την εισαγγελική παραγγελία για τις υποθέσεις της λίστας και θα επανελέγξουν (με ορθό, αυτή τη φορά, τρόπο) όσους ελέγχθηκαν λανθασμένα για εμβάσματα για την περίοδο 2009-2011, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης καταρτίζει τη λίστα αποδεκτών της βάσει των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρισμένες στο TAXISnet και έχουν δηλωθεί από τους πιστοποιημένους χρήστες. Μόνος αρμόδιος για την αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης είναι ο ίδιος ο φορολογούμενος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα