Στο μικροσκόπιο και νέα λίστα με μεγαλοκαταθέτες

Αρχίζουν οι διασταυρώσεις για τους 475 έλληνες (ανάμεσά τους γνωστοί επιχειρηματίες) που είχαν τα χρήματά τους στο Λουξεμβούργο

«Τρανταχτά ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα λίστα που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τις Αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Τα στοιχεία αφορούν καταθέσεις και επενδύσεις σε κινητές αξίες για το έτος 2010 και δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν στα χέρια των γερμανικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου με τη χρήση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών απέκτησε στο παρελθόν πρόσβαση στα στοιχεία καταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS, τα οποία είναι γνωστά ως «λίστα Μπόργιανς». Στη λίστα όμως δεν υπήρχαν μόνο καταθέτες από τη Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες. Υπήρχαν και περίπου 10.500 φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, τα στοιχεία των οποίων δόθηκαν στις ελληνικές Αρχές το 2015.

Η νέα λίστα, όπως σημειώθηκε, αφορά καταθέτες και επενδυτές από χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Η λίστα περιλαμβάνει τα στοιχεία 475 φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, ωστόσο η επεξεργασία τους δεν έχει ακόμη αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο κυρίως για επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για να διασωθούν.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν από δω και στο εξής θα είναι η ταυτοποίηση των ονομάτων της νέας λίστας και η παραβολή τους με τις λίστες που έχει ήδη στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η «λίστα Λαγκάρντ», η «λίστα Μπόργιανς» και η λίστα των περίπου 1.270.000 μεγαλοκαταθετών. Στη συνέχεια θα εκδοθούν εντολές φορολογικού ελέγχου για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταθέτες της λίστας μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που εμφανίζονται ότι είχαν το 2010 στο Λουξεμβούργο.

Οι εντολές που θα εκδοθούν θα αφορούν και συγγενικά πρόσωπα των καταθετών – επενδυτών, ενώ θα διερευνηθεί και αν όσοι εμφανίζονται στη λίστα λειτουργούν ως παρένθετα πρόσωπα που διαχειρίζονται κεφάλαια τρίτων προσώπων (π.χ. δικηγόροι που εκπροσωπούν πελάτες τους).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα