«Παγκόσμια σύρραξη λόγω Συρίας»

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πρώην αρχηγός της Βρετανικής ΜΙ6 εξαιτίας της σχέσης Ρωσίας-ΗΠΑ

Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο κόσμος οδεύει προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο -με αρκετούς να φοβούνται και έναν θερμό- μεταξύ των δύο (;) υπερδυνάμεων.

Αρκετοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί το τελευταίο διάστημα αναφέρονται όλο και πιο συχνά στο ενδεχόμενο αναβίωσης της πρόσφατης Ιστορίας, φυσικά με νέους όρους που όμως μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο επικίνδυνοι, καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες (εξτρεμισμός, προσφυγική κρίση, ανεξέλεγκτοι ηγέτες κ.λπ.) θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσουν την ανθρωπότητα… στα βράχια!

Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη το Σάββατο για ακόμη έναν γύρο συνομιλιών με στόχο μια νέα εκεχειρία στη Συρία, ο πρώην αρχηγός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 σερ Τζον Σόουερς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC. Υποστηρίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα ανάλογη απειλή με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της ΜΙ6, αυτό οφείλεται, από τη μία, στη σταδιακή εκκένωση της Συρίας από τους δυτικούς και, από την άλλη, στην έλλειψη αναγνώρισης ότι η αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος κατά τα τελευταία 15 έτη απαιτούσε την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής σχέσης με τη Μόσχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύρραξη λόγω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, δύο χωρών που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στην κρίση αυτή.

Αντιαεροπορικά από τη Μόσχα αγοράζει η Αγκυρα!

Μετά τη βελτίωση των σχέσεών της με τη Ρωσία, η Τουρκία φαίνεται ότι εξετάζει μια ενδεχόμενη προσφορά της Ρωσίας για την κατασκευή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας με μεγάλο δραστικό βεληνεκές. Αυτό μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας! Κατά τη συνάντησή τους, άλλωστε, στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασαν την ευχή να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε όλα τα πεδία, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Ομως, την ώρα που βελτιώνονται οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ είναι πολύ κακές. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, λέγοντας ότι θα πρέπει να «μάθει τα όριά του» μετά την κριτική που άσκησε για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας εκεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα