Αλαλούμ με τα μπλοκάκια! Από ποια εισοδήματα θα προκύπτουν οι εισφορές

A γωνία και εκνευρισμό στους ασφαλισμένους προκαλεί το κενό ενημέρωσης από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν από την 01/01/2017 και μετά οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί η επιβολή εισφοράς 20% επί των εισοδημάτων των παραπάνω εργαζομένων για την κύρια ασφάλιση, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί με επίσημη εγκύκλιο από ποια εισοδήματα θα γίνει η παρακράτηση.

Ανασφάλεια

Αν, μάλιστα, στο παραπάνω ποσοστό προστεθεί 6,95%-7,10% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση (όπου προβλέπεται) και 4% για εφάπαξ (όπου προβλέπεται), τότε γίνεται αντιληπτό ότι το συνολικό ποσοστό για ασφαλιστικές εισφορές, επί του φορολογητέου εισοδήματος, κυμαίνεται από 26,95% έως 38,10% στη χειρότερη περίπτωση.

Αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις εξίσου υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι να έχουν οδηγηθεί μαζικά ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στο να επιλέξουν είτε να πραγματοποιήσουν λήξη εργασιών, κλείνοντας το μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είτε να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης στο εξωτερικό, σε χώρες με πιο ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς (π.χ. Κύπρος και Βουλγαρία).

Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να εκδώσει εγκύκλιο που θα ορίζει ότι τα εισοδήματα του 2015 θα είναι εκείνα που θα αξιοποιηθούν για τις εισφορές που θα καταβληθούν το α΄ εξάμηνο του 2017, ενώ από τα εισοδήματα του 2016 θα προκύψουν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2017.

Μάλιστα, θα γίνεται ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο συμψηφισμού για περιπτώσεις όπου το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι διαφορετικό από έτος σε έτος. Ομως, έτσι κι αλλιώς προκύπτει μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα