Εκθέματα του Μπενάκη αποκτούν λόγο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Γνωστά αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη «βγαίνουν» από την προθήκη τους, «αποκτούν» ζωή, λόγο και «πρωταγωνιστούν» σε θεατρικές παραστάσεις. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της νέας δράσης που ξεκινάει το Μουσείο Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο, κατά την οποία το κοινό έχει την ευκαιρία να μάθει για την ιστορία χαρακτηριστικών εκθεμάτων του, με… όχημα τον δραματοποιημένο λόγο και τους ηθοποιούς.

«Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» είναι ο τίτλος του πρωτοποριακού προγράμματος, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη συνέργεια ανάμεσα στο μουσείο και στην κρατική σκηνή. Μάλιστα, όπως τονίστηκε χθες κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο κεντρικό κτίριο του οργανισμού, στην οδό Κουμπάρη, η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην επιμελήτρια Προϊστορικής, Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής Ειρήνη Παπαγεωργίου. Σε αυτή την πρώτη πιλοτική φάση επελέγησαν ως αντικείμενα ένα αττικό αγγείο, μια ελαιογραφία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, πιάτα με δρακοντομαχίες αλλά και ένα κεντητό φουστάνι από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

«Ο στόχος της ενδιαφέρουσας αυτής δράσης είναι να δημιουργηθεί μια νέα γωνία θέασης των μουσειακών αντικειμένων» επισήμανε η ίδια, τονίζοντας πως η ιδέα «έπεσε» στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο του 2015. Η απόφαση υλοποίησης πάρθηκε τον Μάρτιο του 2016 και από τότε μαζί με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Στρατή Πανούριο (έχει αναλάβει και τη σκηνοθετική επιμέλεια) διάβασαν κείμενα αλλά και εξέτασαν προσεκτικά τα εκθέματα του οργανισμού.

Η έναρξη θα γίνει στις 8/11 με την παράσταση «Νεοπτολέμου μύησις», ένα θεατρικό κείμενο το οποίο είναι βασισμένο στην τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή. Το αντικείμενο από το οποίο θα είναι εμπνευσμένη η παράσταση είναι μια εντυπωσιακή ερυθρόμορφη υδρία του 5ου π.Χ., η οποία βρίσκεται στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη και αποτελεί το έκθεμα με το νούμερο… 44. Σε αυτήν, όπως εξηγεί η κυρία Παπαγεωργίου, εικονίζεται ένας έφηβος τη στιγμή που αναχωρεί για τον πόλεμο, ενώ, σύμφωνα με κάποιους θρησκειολόγους, αποτελεί αναφορά στον θεσμό της εφηβείας.

Αμέσως μετά (από τις 13/12) θα παρουσιαστεί η παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», η οποία είναι βασισμένη στα «Πτωχοδρομικά ποιήματα» του Βυζαντινού ποιητή Θεόδωρου Πρόδρομου. Μάλιστα, με αυτή την αφορμή οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ασημένια και κεραμικά πιάτα αλλά και κουτάλια, τα οποία κοσμούν τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή συλλογή του μουσείου. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως καθεμία παράσταση θα φιλοξενείται στην εκάστοτε αίθουσα που υπάρχει κάθε αντικείμενο. Στις 24 Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα το «Ερωφίλης κέντημα», όπου συνδυάζεται η «Ερωφίλη» του Χορτάτση με ένα πολύπτυχο κεντητό φουστάνι από την Κρήτη, που βρίσκεται στη συλλογή του νεοελληνικού πολιτισμού, ενώ η τελευταία είναι «Το είπε ο Γέρος» και είναι βασισμένη στα «Απομνημονεύματα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το έκθεμα που θα πρωταγωνιστεί σε αυτήν είναι μια ελαιογραφία που απεικονίζει έναν Ελληνα αγωνιστή, τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ενσαρκώνει ο Γέρος του Μοριά. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από κάθε παράσταση θα δίνεται από τον αρμόδιο επιμελητή μια μικρή διάλεξη για το αντικείμενο που την ενέπνευσε, ενώ ο στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να παρουσιαστεί και στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα αλλά και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Ελενα Μαρσίδου, Δημήτρης Ημελλος, Νέστορας Κοψιδάς.

Διαδικασίες για νέο διευθυντή

Ποιος θα αναλάβει, όμως, νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη μετά την πρόσφατη «λύση» της συνεργασίας του Γάλλου Ολιβιέ Ντεκότ με τον πολιτιστικό οργανισμό; Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου, εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η διοικητική επιτροπή του ιδρύματος, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα