ΤΕΙ: Διεκδικούν «ανώτατο» όνομα και διδακτορικά!

Ζητούν τον τίτλο «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών»

Θέση για τον διάλογο που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις αλλαγές στα ΤΕΙ πήρε εκ νέου η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, τονίζοντας πως τα ιδρύματα δεν διεκδικούν ούτε «αναβάθμιση» αλλά ούτε και «να γίνουν πανεπιστήμια», ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν τη δυνατότητα παροχής τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά).

Οπως λένε, «τα ΤΕΙ διεκδικούν τη μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Universities of Applied Sciences), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι ρόλοι μεταξύ πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι διακριτοί. Η προτεινόμενη μετονομασία των ΤΕΙ θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τον διακριτό ρόλο που έχουν τα ΤΕΙ ως ο τεχνολογικός τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σύμφωνα με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο».

Υπενθυμίζοντας ότι στα ΤΕΙ σπουδάζει ο μισός σχεδόν φοιτητικός πληθυσμός της χώρας, η σύνοδος σημειώνει ότι η διοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών θα υλοποιηθεί «μόνο υπό προϋποθέσεις, που απαιτούν αυστηρά αξιολογικά κριτήρια για κάθε τμήμα το οποίο θα αιτείται κάτι τέτοιο. Αυτό θα έπρεπε να είναι οριζόντιο μέτρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι «όλα τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα με θετικές (ή και άριστες) αναφορές από τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ)» και πολλά από αυτά έχουν κριθεί ικανά «να οργανώσουν τρίτο κύκλο σπουδών», ωστόσο δεν έχουν τη θεσμική δυνατότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα