Ο «Βαφτιστικός» επιστρέφει!

Ο μονωδός Δημήτρης Πακσόγλου μιλάει για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που ανεβαίνει από τη Λυρική στο θέατρο Ολύμπια 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Είναι το έργο από όπου ξεπήδησαν μουσικά διαμάντια, κομμάτια όπως «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Ψηλά στο μέτωπο» αλλά και «Η καρδιά μου πονεί για σας», τα οποία για δεκαετίες σιγοτραγουδιούνταν από όλους. Ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, η οπερέτα με την κωμική πλοκή και τις σπαρταριστές καταστάσεις, η οποία λέγεται ότι γράφτηκε μέσα σε μόλις 40 μέρες, επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, σε μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για την παράσταση η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν -και πάλι στη Λυρική-, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Ο πανούργος Χαρμίδης, η Κική και η Βιβίκα «καταλαμβάνουν» από αύριο το μνημειώδες θέατρο. Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης ο καταξιωμένος μονωδός Δημήτρης Πακσόγλου μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο του Χαρμίδη που υποδύεται, εξηγώντας, ταυτόχρονα, γιατί το έργο μεταδίδει το μήνυμα της απελευθέρωσης από τον ξένο ζυγό.

«Ο Χαρμίδης είναι ένας χαρακτήρας βγαλμένος από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο» αναφέρει ο κ. Πακσόγλου στη «δημοκρατία». «Eχει τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των τύπων που υποδύονταν οι μεγάλοι ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Βουτσάς, ο Ηλιόπουλος καθώς και πολλοί άλλοι. Είναι ο κλασικός Eλληνας, του οποίου στόχος είναι να περάσει καλά έστω και για λίγο. Είναι ένας πολυμήχανος και ραδιούργος, με καθαρά, δηλαδή, ελληνικά γνωρίσματα, που, βέβαια, στο τέλος την πατάει, αφού αυτά που έχει κατά νου ανατρέπονται».

Η ιστορία της οπερέτας είναι, αν μη τι άλλο, γνωστή. Σε μια βίλα στην Κηφισιά θα προκύψει μια σειρά από παρεξηγήσεις, όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και παντρεμένος με την Κική, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας (φίλη της Κικής, που δεν τον θυμάται οπτικά) και να την επισκεφτεί στο σπίτι της. Η συνέχεια είναι απρόβλεπτη… «Ο “Βαφτιστικός”, πέρα από τα κωμικά στοιχεία και την τρελή πλοκή που διαθέτει, είναι ένα μέσο για ομοψυχία και σύμπνοια, καθώς αναφέρεται στην ανάγκη απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τον ξένο ζυγό. Τι πιο επίκαιρο…» σχολιάζει ο κ. Πακσόγλου, υπενθυμίζοντάς μας ότι το έργο διαδραματίζεται την περίοδο του πολέμου.

* Info: Ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τις 21 Οκτωβρίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 6 Νοεμβρίου.

«Γιατί όχι μια μοντέρνα ματιά»

Oσο για το αν θα μπορούσε ένα έργο όπως ο «Βαφτιστικός» να παρουσιαστεί σε μια πιο μοντέρνα ανάγνωση, ο μονωδός Δημήτρης Πακσόγλου απαντά καταφατικά. «Στον χορό, όπως και στο τραγούδι, για να χορέψεις ή να τραγουδήσεις μοντέρνα, είναι απαραίτητο να έχεις κλασική παιδεία. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να δώσεις μοντέρνο σχήμα σε κάτι που έχει κλασική φόρμα παρά σε οτιδήποτε άλλο. Οπότε, ναι, πιστεύω ότι το έργο του Σακελλαρίδη ενδείκνυται» καταλήγει ο λυρικός τεραγουδιστής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα