Και εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με… ακίνητα!

Ενεργοποιείται άμεσα διάταξη νόμου που ίσχυε από το 2014

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με… ακίνητο θα δέχεται η Εφορία. Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει από το 2014, εντούτοις δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη
απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που διαμορφώνουν το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ακίνητα που θα εκχωρηθούν στο Δημόσιο ορισμένα θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και άλλα θα μπαίνουν στις κληρώσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει και πρόβλεψη έτσι ώστε, αν, για παράδειγμα, η οφειλή είναι 30.000 και το προς παραχώρηση ακίνητο έχει αξία 50.000 ευρώ, ο φορολογούμενος να μη χάνει τη διαφορά των 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται να δημιουργείται ένας πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές του φορολογουμένου σε ακίνητα.

Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιών, με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ανήλθαν το 2015 σε 45.627 από 29.200 που ήταν το 2013. Δηλαδή κατέγραψαν αύξηση κατά 55%, ενώ το 2014 είχαν διαμορφωθεί στις 41.386.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013 (αύξηση 57,4%).

Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068. Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 1.509, το 2014 ήταν 1.539 και το το 2015 ανήλθαν σε 1.692.

Εντονα παράπονα σε συνέδριο real estate

Τις ίδιες γκρίνιες, τα ίδια παράπονα και τις ίδιες επισημάνσεις έκαναν και φέτος τα στελέχη της αγοράς ακινήτων που συμμετέχουν στο συνέδριο Prodexpo. Γι’ αυτό και η σύνοψη των συμπερασμάτων από την πρωινή συνάντηση στελεχών της αγοράς ήταν σχεδόν ίδια με αυτές που ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια, όπως

παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του οργανισμού RICS Hellas Γιάννης Γκάνος που την παρουσίασε. «Ακούστηκαν γκρίνιες και παράπονα που τα λέμε κάθε χρόνο, αλλά
δυστυχώς δεν έχουμε βρει λύσεις» είπε ο κ. Γκάνος.

Επισημάνθηκαν για ακόμα μια φορά οι συνεχείς αλλαγές και το ασταθές φορολογικό περιβάλλον. «Υπάρχει υπερφορολόγηση των ακινήτων, που στην Ελλάδα φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί ένα στρεβλό φορολογικό πλαίσιο. […] Ετσι, ένας επενδυτής ακινήτων δημιουργεί πολύπλοκες δομές ώστε να έχει ορθολογική φορολογική βάση. […] Πρέπει να υπάρχουν φόροι αλλά να είναι σταθεροί και να τους γνωρίζουν οι επενδυτές» υποστήριξαν τα στελέχη της αγοράς.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα