Φόβοι για «εξαέρωση» του άρθρου 99!

Χάνεται το εργαλείο προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές με τις ανατροπές που φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί στην αγορά η ασάφεια γύρω από τις αλλαγές που φέρνει στο άρθρο 99 ο υπό διαβούλευση νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Ολα δείχνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε πτώχευση, καθώς καταργείται επί της ουσίας η δυνατότητα να αιτηθούν και να λάβουν προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές τους.

Το άρθρο 99 αποτελεί εδώ και χρόνια το καταφύγιο για τις εταιρίες που έπεσαν έξω. Ενα εύχρηστο εργαλείο που παρέχει προσωρινή προστασία στους επιχειρηματίες μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο εξυγίανσης. Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αυτό το δίχτυ προστασίας καταργείται και μόνη διέξοδος για τις χρεωμένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να προσφύγουν σε αυτόν είναι να παρουσιάσουν έτοιμο προς επικύρωση σχέδιο εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 στο δικαστήριο, έχοντας ήδη έρθει σε συμφωνία με το 60% των πιστωτών τους (ό,τι έκανε ο Μαρινόπουλος).

Θα είναι δηλαδή πλέον ορατό το ενδεχόμενο, στο διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη της προπτωχευτικής διαδικασίας (αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99) μέχρι την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης για επικύρωση της συμφωνίας, η επιχείρηση να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από αναγκαστικά μέτρα και να οδηγηθεί στην πτώχευση, πριν προλάβει να φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία.

Το σκεπτικό της ρύθμισης είναι να κλείσει ο δρόμος για την καταχρηστική εκμετάλλευση των μέτρων προστασίας από τους πιστωτές με μαζικές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99. Μέσω των αλλαγών, όμως, στο άρθρο 99 θεωρείται πιθανόν μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά και, αντί για εξυγίανση επιχειρήσεων, να έχουμε χιλιάδες λουκέτα. Να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για μαζικές πτωχεύσεις εταιριών, οι οποίες είτε δεν θα προλαβαίνουν να έρθουν σε συμφωνία εξυγίανσης είτε δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και θα υφίστανται τις συνέπειες από μαζικές διεκδικήσεις των πιστωτών – προμηθευτών τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα