Οι κουτοπονηριές της Γ. Γ. Εσόδων

Η εγκύκλιος για παραγραφή των απαιτήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες

Μέχρι και παραγεγραμμένες οφειλές «ανασταίνει» το Δημόσιο, προκειμένου να αποφύγει να βγάλει από τα ταμεία του χρήματα! Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δείχνει την κουτοπονηριά του ελληνικού κράτους σε όλο της το μεγαλείο!

Η μακροσκελής εγκύκλιος επιχειρεί να συγκεντρώσει και να συστηματοποιήσει όλες τις διατάξεις που διέπουν την παραγραφή απαιτήσεων του Δημοσίου, εστιάζοντας κυρίως στις διατάξεις που θεσπίζουν λόγους αναστολής και διακοπής της παραγραφής των απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι για να παραγραφεί μια απαίτηση του Δημοσίου από φορολογούμενο απαιτούνται από τρία έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού και περί Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Ωστόσο, το απίστευτο είναι πως οφειλή που έχει παραγραφεί μπορεί να βγει από τα συρτάρια και να ληφθεί κανονικά υπόψη για ακόμη τρία χρόνια, αν ένας φορολογούμενος έχει απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου! Στην περίπτωση αυτή το παραγεγραμμένο χρέος παίρνει αυτομάτως το… φιλί της ζωής και επιβάλλεται συμψηφισμός με το ποσό που απαιτεί ο φορολογούμενος!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος: «Απαίτηση του Δημοσίου η οποία έχει υποπέσει σε παραγραφή αντιτάσσεται σε συμψηφισμό για τρία (3) έτη από τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής. Στην περίπτωση που η οφειλή έχει διαγραφεί λόγω παραγραφής και αντιτάσσεται σε συμψηφισμό με ανταπαίτηση του οφειλέτη, η οφειλή που διεγράφη λόγω παραγραφής πρέπει να αναβιώσει σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 119 του Π.Δ.16/1989 “Κανονισμός λειτουργίας των ΔΟΥ”».

Από την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή προκύπτει ακόμα ότι η παραγραφή διακόπτεται σε κάθε περίπτωση που το Δημόσιο κοινοποιεί ειδοποιητήριο προς τον φορολογούμενο για την τακτοποίηση των οφειλών του ή προχωρά στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Ακόμη, αναστολή της παραγραφής επέρχεται σε περίπτωση υπαγωγής οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής του χρέους του, καθώς και σε περίπτωση υποβολής αίτησης για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος οφειλέτη με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα