Ο Τόμσεν έκρυβε εκθέσεις για την Ελλάδα

Στη… δίνη του κυκλώνα έπειτα από εσωτερικό έλεγχο του ΔΝΤ

Αλλεπάλληλες προσπάθειες να σαμποτάρουν την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης έκαναν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να μη βγουν στη φόρα τα «άπλυτα» του κ. Τόμσεν, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των «New York Times».

Η διαμάχη στους κόλπους του ΔΝΤ αναφορικά με τον ρόλο του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσει τώρα το οργιώδες παρασκήνιο γύρω από την έκθεση του ΙΕΟ. Η επίμαχη έκθεση δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι ορισμένα έγγραφα για «ευαίσθητα ζητήματα» του ελληνικού προγράμματος δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Επιπλέον, άφηνε σαφέστατες αιχμές για τις πρακτικές του τέως επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν και του κ. Τόμσεν, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους «New York Times», πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιωματούχοι του ΔΝΤ απαίτησαν το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης να μειώσει και -σε ορισμένες περιπτώσεις- να αφαιρέσει κομμάτια της έκθεσης που ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν έδινε στους αξιολογητές τα έγγραφα που ζητούσαν. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διευθυντές της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν ήθελαν να γίνει η έρευνα του ΙΕΟ για το πώς χειρίστηκε το Ταμείο την ευρωπαϊκή κρίση.

Αν και δημοσίως υποστήριζαν την αποστολή του ΙΕΟ, στις συναντήσεις με τα στελέχη του Ανεξάρτητου Γραφείου χρησιμοποίησαν ορισμένες φορές έντονη γλώσσα, σε μια προσπάθεια να τα αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα. Οταν έγινε σαφές ότι το Γραφείο θα προχωρούσε την έρευνα, Ευρωπαίοι διευθυντές ζήτησαν -κατά το δημοσίευμα- να μη δημοσιοποιηθεί η έκθεση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τόμσεν αποστασιοποιήθηκε αρχικά από τους ερευνητές, αλλά τελικά συνεργάστηκε, δίνοντας χιλιάδες e-mails και έγγραφα. Εντούτοις, όλα δείχνουν ότι τα έγγραφα που ζήτησε το ΙΕΟ για μια σειρά μυστικών συναντήσεων που πραγματοποίησαν στελέχη του ΔΝΤ το 2010 με θέμα τον χειρισμό της Ελλάδας δεν δόθηκαν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα