Πληρωμή φόρων και με ακίνητο!

Οι οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν χρέη 

Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους για μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο, με συμψηφισμό φόρων για τον ίδιο και την οικογένειά του, προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, που ζητά να ανασταλεί για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του νόμου υπεραξίας.

Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητα, προς συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας. Ειδικότερα, προτείνει τα εξής:

Εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου, με οκτώ προϋποθέσεις:
1. Να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία.
2. Να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.
3. Να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο, και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου κ.λπ.
4. Να έχει την πλήρη κυριότητα, και όχι να είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής.
5. Να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως.
6. Να μην έχει εμπράγματα βάρη – διεκδικήσεις.
7. Να μην καταβάλλεται στον πολίτη τυχόν διαφορά τιμήματος.
8. Να εκδοθεί ειδική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, με τους ίδιους όρους.

Σχετικά με τον φόρο υπεραξίας ακινήτων (στις 31/12/2016 λήγει η διετής αναστολή εφαρμογής του), η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας. Αλλωστε, δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα ξεπουλιούνται»

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου αυτού», άρα θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, ήτοι μέχρι 31/12/2018».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα