Ο «σουλτάνος» θέλει τώρα και τη Θεσσαλονίκη!

Νέα πρόκληση του Ερντογάν! Το υπονοούμενο του Τούρκου προέδρου, που εγείρει πάλι θέμα συνόρων

Στον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ ο Ταγίπ Ερντογάν είδε από την πρώτη στιγμή μια ευκαιρία να επεκτείνει, αν όχι τα εδαφικά όρια της Τουρκίας, τουλάχιστον τη σφαίρα επιρροής της. Αυτό που πριν από λίγους μήνες χρειαζόταν βαθύτερη ανάγνωση της στρατηγικής του «σουλτάνου», για να εξαχθεί ως συμπέρασμα, σήμερα ο Ερντογάν το διαλαλεί δημόσια και όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί, με έναν λόγο αλυτρωτικό, χωρίς όρια, που μάλιστα ξεφεύγει από την αναφορά στα εδάφη των εμπόλεμων χωρών και επεκτείνεται σε αναφορές σε εδάφη ελληνικά!

Επαναλαμβάνοντας σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο ότι η χώρα του δέχθηκε τα σημερινά σύνορά της (όπως αυτά ορίζονται στη Συνθήκη της Λωζάννης), για να «πάρει ανάσα» από τους πολέμους, ο Ερντογάν τόνισε ότι το έκανε, παρότι «πλάκωνε την καρδιά των Τούρκων», καταλήγοντας ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα όλων των χωρών, «ακόμα και αν αυτό πλακώνει την καρδιά των Τούρκων».

Η αποστροφή

Πρόσθεσε όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εδάφη, στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ». Αν η αποστροφή του λόγου του Ερντογάν αφορά τον Κεμάλ Ατατούρκ, όπως ερμηνεύτηκε, υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη!

Η νέα παρέμβαση του Τούρκου προέδρου είχε θέμα τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συμμαχικές επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και στο «δικαίωμα της Τουρκίας» να στείλει στρατό στην πόλη που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της. Και ήταν μια απάντηση στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, που του αρνήθηκε τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη συμμαχική επιχείρηση εκδίωξης των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη. «Κάποιοι αδαείς έρχονται και λένε “τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ;”. Αυτές οι γεωγραφίες για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι μέρος της ψυχής μας» τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα