«Η εκστρατεία στη Μοσούλη είναι τουρκική υπόθεση»

Δήλωση – πρόκληση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό

Την ώρα που η ιρακινή κυβέρνηση προειδοποιεί σε όλους τους τόνους την Αγκυρα να σταματήσει να παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία, να εποφθαλμιά ανάκτηση οθωμανικών κτήσεων και να απειλεί την ενότητα του ιρακινού λαού, απορρίπτοντας και διαψεύδοντας (επί δύο ημέρες με επίσημες δηλώσεις) την όποια συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις της Μοσούλης, η Τουρκία επιμένει να προβάλλει με κάθε ευκαιρία έναν πρωταγωνιστικό ρόλο της στις επιχειρήσεις αυτές.

Στη γραμμή Ερντογάν (σ.σ.: η Τουρκία έχει δικαίωμα να βρίσκεται στρατιωτικά στη Μοσούλη, καθώς υπήρξε οθωμανικό έδαφος), χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε ενώπιον του Γάλλου ομολόγου του Ζαν-Μαρκ Ερό την εκστρατεία απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος σαν μία -ούτε λίγο ούτε πολύ- αμιγώς τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

«Οι Τούρκοι εκπαίδευσαν τις δυνάμεις των Πεσμεργκά, που ηγούνται της μάχης». «Τα τουρκικά μαχητικά F-16 αποτελούν βασικό κορμό των από αέρος επιχειρήσεων». «Τα τουρκικά στρατεύματα στην Μπασίκα του βόρειου Ιράκ (από όπου το ιρακινό κοινοβούλιο τους έχει ζητήσει να απομακρυνθούν) έχουν εξοντώσει πάνω από 700 μαχητές του Ι.Κ.». Και «η Αγκυρα θα κλιμακώσει τη στρατιωτική δράση της στο Ιράκ εναντίον των τρομοκρατών» (με έμφαση στο ΡΚΚ, όπως παραδέχθηκε, και όχι στους τζιχαντιστές) ήταν μερικά από όσα είπε ο Τσαβούσογλου.

Αλλωστε ουδέποτε η Αγκυρα χαλάρωσε τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ, με τη χθεσινή κινητοποίηση για τη σύλληψη τριών καμικάζι που κατά τις μυστικές υπηρεσίες «σχεδιάζουν επίθεση για λογαριασμό του PKK» να λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα.
Για την Τουρκία το στοίχημα είναι να πατήσει στρατιωτικά πόδι και στο Ιράκ -όπως στη Συρία- όχι μόνο για να διαφυλάξει τα σύνορά της προλαμβάνοντας την ενίσχυση των Κούρδων «συμμάχων» αλλά και για να διεκδικήσει μεταπολεμικό «μερίδιο» από τις εμπόλεμες περιοχές των οποίων το status quo έχει πρακτικά αμφισβητηθεί από τους τζιχαντιστές. Οι βλέψεις της Αγκυρας είναι καθαρά επεκτατικές. Ετσι το βλέπει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, που υποστήριξε ότι η ανάμειξη της Τουρκίας είναι πρόσχημα για να αρπάξει εδάφη και να εγκαθιδρύσει κυριαρχία.

Νέα υπόκλιση Ερντογάν στον Πούτιν

Δεν χάνει ευκαιρία ο Ερντογάν να «υποκλίνεται» στον Βλαντιμίρ Πούτιν, να επαναλαμβάνει τις απολογίες του για το «ατυχές» συμβάν που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το 2015 τις διμερείς σχέσεις (όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό) και να επαναλαμβάνει πόσο αμοιβαία επωφελής είναι η επαναπροσέγγιση, προτάσσοντας την ενεργειακή συνεργασία. Το ίδιο έκανε και χθες σε συνέντευξη στο ρωσικό κανάλι Rossiya1.

Το Κρεμλίνο ανταποκρίνεται στις υποκλίσεις του. Ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών, σε τέτοιο βαθμό που συζητούν σήμερα «τα πλέον ευαίσθητα στρατηγικά θέματα». Η είδηση που αποκαλύπτει την ουσία της επαναπροσέγγισης πέρασε στα ψιλά: Η Ρωσία άρχισε από χθες να μοιράζεται στρατιωτικές πληροφορίες με την Τουρκία, συνδράμοντας στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα