Θρίλερ με τα λείψανα της αγίας Αναστασίας

Εως 10,5 χρόνια φυλακή στη σπείρα των έξι Ρουμάνων, που δεν φανέρωσαν πού τα έκρυψαν

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος

Χωρίς τέλος έμεινε το θρίλερ της αναζήτησης των κλεμμένων λειψάνων της αγίας Αναστασίας! Χθες ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη των έξι Ρουμάνων, οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια είχαν ρημάξει ναούς και μοναστήρια στη βόρεια Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το Πατριαρχικό Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Οι έξι Ρουμάνοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 έως 10,5 ετών, ενώ σε αυτούς είναι και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας.
Ενας ιερέας της μονής είχε διαπιστώσει ότι οι δράστες πήραν την τίμια κάρα της αγίας και μια λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Επιπλέον, αφαίρεσαν δύο λειψανοθήκες που περιείχαν λείψανα της αγίας Αναστασίας, του αγίου Μοδέστου και της αγίας Παρασκευής.

Αρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Οπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, έτσι και χθες, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν ξέρουν πού βρίσκονται τα λείψανα. Σύμφωνα με τις απολογίες τους, αυτοί ήθελαν μόνο τα «αντικείμενα αξίας που γυάλιζαν», τύλιξαν τα λείψανα σε ένα κόκκινο καρό τραπεζομάντιλο και τα πέταξαν σε κάδους στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, παρά τις επίμονες αναζητήσεις τόσο των μοναχών όσο και της Αστυνομίας, τα λείψανα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την κλοπή έφτασε η πληροφορία στους αστυνομικούς ότι η αρπαγή τους έγινε κατά παραγγελία του «βασιλιά» των Ρομά της Ρουμανίας, κάτι που δεν εξακριβώθηκε ποτέ. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν κάποιον πλούσιο Ουκρανό, ο οποίος έδωσε εντολή να κλαπούν τα λείψανα.

Ακόμη υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μυστικές εμφανίσεις των λειψάνων σε φυλακές στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και την Ουκρανία, όπου η αγία Αναστασία είναι προστάτιδα των φυλακισμένων και πληρώνουν αδρά για να τα προσκυνήσουν κρυφά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα