Μουζάλας κατά Ε.Ε.: «33.000 μετεγκαταστάσεις μας είχαν υποσχεθεί»

Σε υψηλούς τόνους απευθύνθηκε προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου βρέθηκε προκειμένου να συνοδεύσει τους 111 Σύρους που αναχώρησαν χθες για τη Φινλανδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον διαμοιρασμό των προσφύγων. Αρχικά ο κ. Μουζάλας σημείωσε «είμαστε πολύ χαρούμενοι κάθε φορά που φεύγει ένα τέτοιο γκρουπ, αλλά και πάρα πολύ θυμωμένοι», για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι ο θυμός έγκειται στη στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών και τη μη τήρηση της συμφωνίας μετεγκατάστασης.

Ενας χρόνος

«Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και, ενώ μας είχαν υποσχεθεί 33.000 μετεγκαταστάσεις, έχουν γίνει μόνο 5.000. Εχουμε 7.500 έτοιμους για μετεγκατάσταση και 600 ασυνόδευτα ανήλικα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, για να συμπληρώσει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δέχονται τους ανθρώπους αυτούς βάσει των αποφάσεων.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας εξήρε τη συνεργασία της Αθήνας με τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική». Αντιθέτως, επέκρινε τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ, οι κυβερνήσεις των οποίων σαμποτάρουν τον διαμοιρασμό των προσφύγων και αγνοούν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πετούν για Φινλανδία 111 Σύροι

Το μεγαλύτερο γκρουπ Σύρων που έχει αναχωρήσει από την Ελλάδα για άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον διαμοιρασμό των προσφύγων, αναχώρησε χθες από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Φινλανδία.

Ειδικότερα, πρόκειται για ομάδα συνολικά 111 Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονταν στη χώρα για διάστημα τριών έως 11 μηνών, μεταξύ των οποίων και 16 οικογένειες, αποτελούμενες από 59 πρόσφυγες, και 36 ασυνόδευτα ανήλικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε για το Λουξεμβούργο, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα.

Η Φινλανδία έχει μέχρι σήμερα δεχτεί 430 πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση και την ένταξη στην τοπική κοινωνία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται να αναχωρήσουν 170 πρόσφυγες για τη Γαλλία, τη χώρα που παραμένει η πρώτη σε αριθμό αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων.