Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ, ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ Η (ΙΣΤΟΡΙΚΗ) ΑΛΗΘΕΙΑ

Ενας Αλβανός μάς απέδειξε αυτές τις ημέρες πόσο εγκληματικές είναι οι αλλοιώσεις στα μαθήματα της Ιστορίας, που συστηματικά προωθούνται τα τελευταία χρόνια. Ο Εντι Ράμα με μια προκλητική του δημοσίευση στο διαδίκτυο αναφέρθηκε σε έναν «Αλβανό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών που το 1670 έσωσε την Ακρόπολη» και μας ανάγκασε όλους να ανατρέξουμε σε ιστορικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες για να βρούμε την αλήθεια. Τελικώς, επιβεβαιώθηκε αυτό που εξαρχής έμοιαζε προφανές, ότι οι αναφορές του Ράμα ήταν παντελώς ανιστόρητες.

Φανταστείτε όμως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αν εμείς οι ίδιοι υποσκάπτουμε και παραχαράζουμε την Ιστορία μας, όπως επιθυμεί η γνωστή ομάδα των εκσυγχρονιστών «ιστορικών». Αν «σβήνουμε» την ύπαρξη προσώπων, αλλοιώνουμε (και «στρογγυλεύουμε») τα γεγονότα και παραποιούμε ή αποσιωπούμε κρίσιμες πτυχές του παρελθόντος μας, άραγε πόσοι ανιστόρητοι σαν τον Ράμα θα βρεθούν για να εκμεταλλευτούν αυτά τα «κενά»; Πόσοι προπαγανδιστές θα «πατήσουν» πάνω σε φανταστικά στοιχεία για να αποδείξουν αυτό που τους βολεύει, χωρίς εμείς να μπορούμε να αμυνθούμε με την αλήθεια της ιστορικής απόδειξης;

Γι’ αυτόν τον λόγο κανείς δεν θα έπρεπε να παίζει με την ιστορική αλήθεια. Η παραχάραξή της είναι η κερκόπορτα του μέλλοντός μας, ειδικά σε έναν κόσμο που λειτουργεί πλέον «ηλεκτρονικά», δηλαδή σχηματίζει άποψη με βάση όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο. Η διδασκαλία της πραγματικής Ιστορίας στα σχολεία είναι ίσως το μόνο αντίβαρο που υπάρχει στην απόλυτη σύγχυση και την ισοπέδωση της εποχής μας.
Ας είναι καλά, λοιπόν, ο Εντι Ράμα. Μας έδειξε τους κινδύνους που υπάρχουν, αν συνεχίσουμε να αφήνουμε τη διδασκαλία της Ιστορίας στα χέρια διάφορων Ρεπούσηδων.

Ως προς την ουσία όσων ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι το 1670 δεν υπήρχε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (πως θα μπορούσε, άλλωστε, εν μέσω Τουρκοκρατίας;), ενώ αυτός που αναφέρει ως τον «Αλβανό που έσωσε την Ακρόπολη» ήταν Ελληνας και, μάλιστα, Κερκυραίος. Πρόκειται για τον Γεώργιο Δούσμανη, που ήταν λαϊκός και όχι κληρικός, ενώ η οικογένειά του έδωσε πολλούς ήρωες στην πατρίδα (μεταξύ άλλων, και έναν ναύαρχο).

Παράλληλα, ο Ράμα ανέφερε ότι εκείνα τα χρόνια η πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας ήταν Αλβανοί. Αλλο εξωφρενικό ψέμα, που σκοπίμως αναφέρει, προσπαθώντας να ταυτίσει τους Αλβανούς με τους Αρβανίτες, προφανώς για να στηρίξει την υποτιθέμενη ύπαρξη «αλβανικής μειονότητας». Αλλωστε, από τη δεκαετία του 1990 ο τότε Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα περιέγραψε τους Αρβανίτες ως «αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συλλόγων των Αρβανιτών.

Ευτυχώς, σοβαροί ιστορικοί και αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι οι Αρβανίτες ουδεμία σχέση έχουν με τους Αλβανούς. Τα στοιχεία παρέθεσε πολύ εύστοχα σε άρθρο του στη «δημοκρατία» πριν από περίπου δύο χρόνια ο πολιτικός επιστήμων Κωνσταντίνος Χολέβας, αναφερόμενος στο βιβλίο του Κώστα Καραστάθη με τίτλο: «Ελληνες από το Αρβανον».

Εγραφε σε εκείνο το άρθρο: « Οι Αλβανοί αποκαλούν τη φυλή τους Σκιπετάρ και τη χώρα τους Σκιπερία, χώρα των αετών, ενώ ο όρος “Αρβανίτης” σημαίνει τον Ελληνα από το Αρβανον ή Αρβωνα, δηλαδή τη Βόρειο Ηπειρο. Στα βενετικά αρχεία σώζονται έγγραφα που καταγράφουν την ελληνική συνείδηση των Αρβανιτών. Οι ίδιοι δηλώνουν την ελληνική εθνικότητά τους και οι Βενετοί δημόσιοι λειτουργοί την καταγράφουν.

Σήμερα ορισμένοι ανιστόρητοι ή προπαγανδιστές επιχειρούν να ταυτίσουν το διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα με μία δήθεν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Ομως οι αρβανιτόφωνοι Ελληνες με τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες και με κάθε άλλη εκδήλωση δηλώνουν ότι ουδεμία σχέση έχουν με τους Αλβανούς, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους».

Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι Αρβανίτες ήταν οι Σουλιώτες, ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα. Μήπως κι αυτούς τους «διεκδικεί» ως πατριώτες του ο κ. Ράμα;

Δημήτρης Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα