Καταγγέλλουν την εξόντωση καρκινοπαθών

Αποκαλύψεις-σοκ για «εντολές άνωθεν» και την κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης από την Περσεφόνη Μήττα

Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος

Κραυγή αγωνίας της προέδρου καρκινοπαθών Θεσσαλονίκης Περσεφόνης Μήττα μέσω της «δημοκρατίας». «“Πάμε για πεθαμό, δεν έχουμε άλλη επιλογή” μου λέει ο κόσμος στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, είναι δραματική, θρηνούμε καθημερινά θύματα και δεν ανοίγει ρουθούνι» αναφέρει στην εφημερίδα.

Η κυρία Μήττα είναι μια αγωνίστρια της ζωής. Αφού επιβίωσε τρεις φορές από τον καρκίνο, έχει αφιερώσει τη ζωή της στους καρκινοπαθείς.
Οπως λέει, η εικόνα αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας είναι το λιγότερο απελπιστική, έως «άκρως επικίνδυνη». Πρωτοφανείς ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, χαλασμένα μηχανήματα, αλλά και πανάκριβα καινούργια, τα οποία όμως δεν λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές, συνθέτουν τη ζοφερή κατάσταση της Υγείας.

«Οι καρκινοπαθείς αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να αντιστραφεί μια κατάσταση προς το χειρότερο. Ακόμη και οι εξετάσεις και οι θεραπείες μας, που πρέπει να γίνονται στην ώρα τους, καθώς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, πλέον βρίσκονται στον αέρα. Οι ακτινοθεραπείες, οι χημειοθεραπείες, η χορήγηση κρίσιμων φαρμάκων, όλα βρίσκονται στον αέρα» λέει η κυρία Μήττα.

Οπως χαρακτηριστικά προσθέτει, τον τελευταίο χρόνο το Θεαγένειο έχει προμηθευτεί ένα ειδικό μηχάνημα Petscan, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο πρόληψης και εξέτασης.
Ωστόσο δεν λειτουργεί, καθώς, αφενός, δεν υπάρχει προσωπικό και, αφετέρου, απαιτεί εξειδίκευση του χειριστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές, δαπανώντας μεγάλα ποσά.

Η Περσεφόνη Μήττα προβαίνει σε μία αποκάλυψη-σοκ: «Σε συνέδριο πριν από έναν χρόνο, ένας γιατρός ανέφερε ότι υπάρχουν εντολές σε ασθενείς με καρκίνο άνω των 60 ετών να μη γίνεται θεραπεία, καθώς δεν συμφέρει λόγω κόστους. Δεν γνώριζε ότι ήμουν παρούσα. Σηκώθηκα και ρώτησα τι εννοεί, κι αν οι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας το εφαρμόζουν. Απάντησε φανερά ξαφνιασμένος “όχι” και σημείωσε πως απλά έκανε αναφορά στις οδηγίες που έχουν, χωρίς να εξειδικεύσει από ποιον προέρχονται» περιγράφει στη «δημοκρατία».

Οι 40 δραστικές ουσίες που θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ

Τον κατάλογο με τις 40 δραστικές ουσίες φαρμάκων που θα μπορούν να πωλούνται και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ την Πέμπτη, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης μιας ομάδας φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εμπορικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, που περιέχεται σε πολύ γνωστά αναλγητικά φάρμακα (για πονοκέφαλο, πόνους περιόδου κ.λπ.), το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, που περιέχεται στην ασπιρίνη, και το σαλικυλικό οξύ, που περιέχεται σε προϊόντα για την ακμή.

Ακόμη, περιλαμβάνονται δραστικές ουσίες που υπάρχουν σε φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, καθαρτικά, συμπληρώματα διατροφής, για τον επιχείλιο έρπητα, φάρμακα κατά της ταχυκαρδίας και αλοιφές για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι 40 δραστικές ουσίες περιέχονται σε πάρα πολλά και επώνυμα σκευάσματα, που ανήκουν στη ομάδα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά την ανακοίνωση του καταλόγου, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να κάνουν αίτηση με την οποία θα ζητούν από τον ΕΟΦ να βγουν δεκάδες σκευάσματα που περιέχουν τις παραπάνω 40 δραστικές ουσίες από τον κατάλογο ΜΗΣΥΦΑ και να ενταχθούν στην κατηγορία Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ).

Η αλλαγή κατηγορίας από ΜΗΣΥΦΑ σε ΓΕΔΙΦΑ θα επιτρέψει στις εταιρίες να διαθέσουν τα σκευάσματα και εκτός φαρμακείων, σύμφωνα με τον Νόμο 4389 του 2016.
Η διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων εκτός φαρμακείων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2017.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα