Πρόστιμο σε τράπεζα και εισπρακτική

Αποζημιώνεται δανειολήπτρια που δεν ενημερώθηκε για τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων της! 

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Ακόμα μία απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών βάζει φρένο στην παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών, που διαβιβάζουν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών σε εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες προβαίνουν σε συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις κάνοντάς τους να χάσουν τον ύπνο τους. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 272/2016 απόφασή του υποχρέωσε τράπεζα και εισπρακτική εταιρία να καταβάλουν σε δανειολήπτρια «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» το ποσό των 6.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο.

Το δικαστήριο με την ιδιαίτερα σημαντική απόφασή του έκρινε πως η τράπεζα συνέλεξε κατά την κατάρτιση της σύμβασης χορήγησης προσωπικού καταναλωτικού δανείου τα προσωπικά δεδομένα της δανειολήπτριας και τα διαβίβασε στην εισπρακτική εταιρία μαζί με το οικονομικό δεδομένο για το ύψος της οφειλής της, χωρίς να την ενημερώσει εγγράφως -ως όφειλε- εκ των προτέρων για την επικείμενη διαβίβασή τους, αλλά και ούτε εκ των υστέρων.

Ταυτόχρονα η εισπρακτική εταιρία, ως αποδέκτρια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της δανειολήπτριας, μέσω των υπαλλήλων της καταχώρισε τα προσωπικά δεδομένα της δανειολήπτριας στο προσωπικό αρχείο της, χωρίς ουδέποτε να την ενημερώσει ότι τα είχε λάβει.

«Οι συνεχείς κλήσεις των υπαλλήλων της δεύτερης εναγόμενης προκάλεσαν στην ενάγουσα, η οποία πάσχει από κρίσεις επιληψίας και ψυχοσιόμορφες εκδηλώσεις επί εδάφους χειρουργηθέντως αιμαγγειώματος εγκεφάλου, μεγάλη ψυχική αναστάτωση από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά τον νόμο προσωπικά της δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική της ενημέρωση σε τρίτους» επισημαίνεται στην απόφαση.
Το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι η ενάγουσα υπέστη βλάβη, επιδικάζοντας χρηματική ικανοποίηση 6.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα