Η Ελλάς αφοπλίζεται (ελέω δανειστών) και η Τουρκία θωρακίζεται

Την ώρα που η Τουρκία υπερεξοπλίζεται, αγοράζοντας 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τελευταίας γενιάς και αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, οι δανειστές επιμένουν στον αφοπλισμό της Ελλάδας, ζητώντας περαιτέρω περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αποφεύγουν να πάρουν θέση στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στην «πολεμική» ρητορική που αναπτύσσει ο Ερντογάν, ζητώντας αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο υπ. Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στο αξιόμαχο των Ε.Δ. και στην αμυντική λειτουργία της χώρας νέες μειώσεις στον ήδη πετσοκομμένο αμυντικό προϋπολογισμό, επιχείρησε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και όχι μόνο, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αν η χώρα οδηγείται σε στρατιωτική αποδυνάμωση.

Ευθέως έθεσε στους υπουργούς Αμυνας των χωρών της Ε.Ε., που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, το θέμα, λέγοντάς τους πως δεν μπορεί η Συμμαχία, από τη μία, να ζητά δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ και να συγχαίρει την Ελλάδα για την επίτευξη του στόχου και, από την άλλη, οι δανειστές να ζητούν 20% περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας. Ζήτησε μάλιστα από τους ομολόγους του να παρέμβουν στις κυβερνήσεις τους, για να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική που θέλει τα κράτη-μέλη να συνδράμουν στην αμυντική λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Καμμένος, επίσης, με έναν εύσχημο τρόπο έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας απευθυνόμενος στους ομολόγους του: «Χαίρομαι που μιλάτε για ενότητα στη Συμμαχία, αλλά ενότητα είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις από ένα κράτος-μέλος σε βάρος ενός άλλου». Η συνέχιση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης ήταν κέρδος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η Τουρκία ήθελε τον τερματισμό της. Οσον αφορά τις περικοπές των 400.000.000 ευρώ που οι δανειστές ζητούν φαίνεται τουλάχιστον για το 2016 να καλύπτονται από την υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα