Αποκαθήλωση της οικογένειας Κλίντον

Οι Αμερικανοί τιμώρησαν (στις εκλογές) αυτούς που βομβάρδισαν τη Σερβία και προκάλεσαν την αραβική κρίση

Το επταήμερο που άρχισε στις 5 Απριλίου του 1999 ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα για όλους τους ορθοδόξους ανά τον κόσμο που, προσευχόμενοι, έσκυβαν με κατάνυξη μπροστά στο θείο δράμα. Εκείνη την εβδομάδα όμως -και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών με αφορμή το Πάσχα- ο λαός της Σερβίας βίωνε το δικό του δράμα, καθώς οι αμερικανικές και νατοϊκές (για άλλοθι) δυνάμεις είχαν ήδη αρχίσει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Σερβίας άρχισαν στις 24 Μαρτίου του 1999 χωρίς να υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ και παρά τη διαφωνία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνας και Ρωσίας. Με τις σαφείς διαταγές του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, Αμερικανοί και ΝΑΤΟ σφυροκοπούσαν καθημερινά το Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις. Μια από τις πόλεις που μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών ήταν και το Αλέξινατς με τους 16.000 κατοίκους, οι οποίοι ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας ξύπνησαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Το ΝΑΤΟ και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν σεβαστεί καν το αίτημα για εκεχειρία μέσα στις άγιες μέρες, που είχε κάνει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Σπυρίδωνας.

Θρίαμβος

Σχεδόν 17 χρόνια αργότερα, η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον Χίλαρι ζήτησε την ψήφο του αμερικανικού λαού, προκειμένου να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ. Τα σχέδιά της, όμως, ανατράπηκαν από τον εξωσυμβατικό και αντισυστημικό μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θριάμβευσε στις προχθεσινές εκλογές και έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η 8η Νοεμβρίου 2016 θα περάσει στην Ιστορία και ως η μέρα της πλήρους αποκαθήλωσης των Κλίντον.

Μετά τις δύο θητείες του στην προεδρία, ο Μπιλ Κλίντον αφοσιώθηκε στο Ιδρυμα Κλίντον. Ωστόσο κάπου εδώ αρχίζει το πράγμα να περιπλέκεται, καθώς η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως χρησιμοποίησε τη θέση της ως υπουργού Εξωτερικών για να αποσπά τεράστιες δωρεές από χορηγούς – ακόμα και από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν στα μαχαίρια. Οι χορηγίες όμως αυτές φαίνεται πως μερικές φορές χρηματοδοτούσαν και προσωπικά έξοδα των Κλίντον, όπως τον γάμο της κόρης τους! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις της με το οικονομικό κατεστημένο, δημιούργησε σε έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών πολιτών την εικόνα της «ανέντιμης και διεφθαρμένης». Τα σκάνδαλα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη όταν η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πρεσβευτή και τριών άλλων Αμερικανών, προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στην Ιστορία του Κογκρέσου. Παράλληλα, όμως, με το «σκάνδαλο Βεγγάζη» ξέσπασε και το σκάνδαλο με τα ηλεκτρονικά μηνύματά της, το οποίο έληξε -χωρίς δίωξη- δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Υστερικές αντιδράσεις από το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Τρομοκρατημένη η Μέρκελ!

Απροετοίμαστοι, παγωμένοι, φοβισμένοι, επιχειρώντας με διπλωματική γλώσσα να αποσπάσουν δεσμεύσεις καλής θέλησης από τον νέο ηγέτη της αμερικανικής υπερδύναμης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες… πιάστηκαν στον ύπνο και παλεύουν να ξεπεράσουν τις παγιωμένες προκαταλήψεις τους. Αρχής γενομένης από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που -κατά τη «Figaro»- ήταν τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα, ώστε είχε ήδη γράψει συγχαρητήρια επιστολή προς την Κλίντον. Εμφανίστηκε τελικά με σημαντική καθυστέρηση για να πει ότι με την εκλογή Τραμπ «εγκαινιάζεται μία περίοδος αβεβαιότητας» και, σαν να προσπαθούσε να πάρει… κουράγιο, πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσει την περίοδο αυτή με διαύγεια και σαφήνεια». Πιο συγκροτημένη, η Μέρκελ πρότεινε στον Τραμπ «μία στενή συνεργασία», χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί στις «κοινές δημοκρατικές αξίες», θέτοντάς τες -εμμέσως- ως προϋπόθεση για συνεργασία. Αλλωστε, ο σοσιαλιστής αντικαγκελάριός της Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τον Τραμπ, χωρίς μισόλογα, «πρωτοπόρο ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος».

Τον πανικό του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου φανερώνει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πρεσβευτές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ ανήγγειλε εκτάκτως τη διεξαγωγή μία μέρα νωρίτερα, την Κυριακή, της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών. Οι «γερόλυκοι» της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (συνονόματος) Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στη γλώσσα της ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων, προσκάλεσαν τον Τραμπ σε (διερευνητική) συνάντηση κορυφής το συντομότερο δυνατόν.

Ανησυχία

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την αρχική «έκπληξη και απογοήτευση», επικαλέστηκε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και την παγκόσμια σταθερότητα. Μόνο η Τερέζα Μέι, που έχει μπει σε τροχιά πρόσδεσης στο αμερικανικό άρμα με το Βrexit, δήλωσε πως «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον Τραμπ. Και ο Ματέο Ρέντσι, παρά τη στήριξη που είχε εκφράσει στην Κλίντον, χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ «ένα πολιτικό γεγονός που αποδεικνύει πως εισήλθαμε σε νέα εποχή».

Πιθανώς και με το βλέμμα στραμμένο σε μια ιταλική «αναβάθμιση» εντός της Ευρώπης απέναντι σε μια πιο απομονωμένη, ίσως, Γερμανία. Ανησυχία και στο οικονομικό κατεστημένο της Ενωσης Γερμανών Βιομηχάνων BDI, που φοβάται προστατευτισμό και πρόσθετους δασμούς.

Ενδιαφέρουσα και η αντίδραση της Τουρκίας: Ως άλλος «Ευρωπαίος» προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα «να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες»! Μην παραλείποντας να ξαναζητήσει, διά στόματος Γιλντιρίμ, την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε παράτω τη συνέχεια: 

Δεν αποκλείεται εισαγγελική έρευνα εναντίον της Χίλαρι! 

Πριν καλά καλά καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και ενώ ο νέος πρόεδρος δήλωνε στην πρώτη ομιλία μετά τον θρίαμβό του ότι θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές του διχασμού των εκλογών, η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει τη Χίλαρι Κλίντον.

Η Κόνγουεϊ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν έχει συζητήσει πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα με τον Τραμπ. Σύμφωνα με τη στενή συνεργάτιδα του μεγιστάνα, η οποία μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο επίσης εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «επιδιώκουν να ενώσουν τη χώρα, αλλά δεν έχουμε συζητήσει το θέμα της δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων της Χίλαρι Κλίντον τις τελευταίες ημέρες και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή».

Σε άλλη συνέντευξη, στο ABC, η Κόνγουεϊ διευκρίνισε ότι ο Τραμπ δεν συζήτησε το θέμα αυτό με την Κλίντον στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Αγορές: Πανικός στην αρχή και κέρδη στο τέλος 

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όταν μια «δημοσκόπηση» εμφάνιζε την «αγαπητή» στη Wall Street Χίλαρι Κλίντον με 90% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος, ο δείκτης Dow Jones είχε εκτοξευτεί κατά 317 μονάδες. Στην είδηση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, οι αγορές -παγκοσμίως- βυθίστηκαν στον πανικό και στις ζημιές. Χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ, δολάριο, πετρέλαιο, ομόλογα γκρεμίζονταν χθες σαν ντόμινο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ιαπωνία και Ευρώπη ετοιμάζονταν για παρεμβάσεις νομισματικής στήριξης, παρότι ήταν το δολάριο αυτό που έκανε «βουτιά» στις αγορές συναλλάγματος.
Τι προκαλεί πανικό στις αγορές από την επερχόμενη προεδρία Τραμπ; «Η αβεβαιότητα» απαντούν οι αναλυτές. Οι εξαγγελίες του για περικοπές φόρων έχουν ήδη «κοστολογηθεί» ως δυνάμει επιβαρυντικές για το αμερικανικό έλλειμμα. Η προσωπική πορεία του ως επιχειρηματία τούς προϊδεάζει ότι δεν θα δίσταζε να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο εμπορικός προστατευτισμός που πρεσβεύει -ενέργειες για τον επαναπατρισμό των αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδύσεων, καταγγελία συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου NAFTA, TPP, TTIP, αυστηρή δασμολογική πολιτική στις κινεζικές εισαγωγές, μεταξύ άλλων- θεωρείται ότι θα έχει υφεσιακή επίδραση στην αμερικανική οικονομία, καθυστερώντας την πιστωτική επέκταση που προγραμμάτιζε η κεντρική τράπεζα FED. Τελικά, στις χθεσινές συνεδριάσεις τους τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και αυτό της Νέας Υόρκης έκλεισαν με κέρδη, αφήνοντας στους ζημιωμένους μόνο όσους ενέδωσαν στον πανικό της πρώτης αντίδρασης.

Συγχαρητήρια Παυλόπουλου, Τσίπρα, αμηχανία στα κόμματα αποτέλεσμα

Αιφνιδιασμό φάνηκε να προκαλεί στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με συγχαρητήριο μήνυμά του ευχήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ κάθε επιτυχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε και ο Αλέξη Τσίπρας επισημαίνοντας την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, ενώ ο Πάνος Καμμένος, μέσω twitter, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Ντ. Τραμπ και σημείωσε τον ρόλο του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές» ήταν το σχόλιο της Ν.Δ., ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν».

Ο Ν. Μιχαλολιάκος

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «η νίκη του κ. Τραμπ είναι ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο». Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Με ινδιάνικη παροιμία σχολίασε το αποτέλεσμα ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο». Σε πανηγυρικό τόνο ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. «Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών» ανέφερε.

Την ελπίδα να συμπαραταχθεί με τα «δίκαια αιτήματα» της Ελλάδας ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ο Β. Λεβέντης, ενώ τα θερμά του συγχαρητήρια «για τη μεγάλη νίκη απέναντι στη μισαλλοδοξία, στη χειραγώγηση των ΜΜΕ και τη συκοφαντία» εξέφρασε προς τον Ντ. Τραμπ ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Τέλος, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «και οι δύο υποψηφιότητες εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την επικίνδυνη πολεμοχαρή πολιτική σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας».

Πούτιν: Ετοιμοι για αποκατάσταση των σχέσεων 

Θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ της εκλογής Τραμπ στην προεδρία: Η προσδοκία της εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, όπως και άμβλυνσης των συγκρούσεων που πολώνουν τον πλανήτη (σαν την αραβοϊσραηλινή). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο με την ευχή «οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις να ξαναβρούν μία σταθερή πορεία ανάπτυξης, για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας».

«Το λάθος (σ.σ.: της ρήξης) δεν είναι δικό μας, αλλά είμαστε έτοιμοι για αποκατάσταση» συμπλήρωσε. Ομως, και οι δαιμονοποιημένες από τα συστημικά μέσα ως «λαϊκιστικές» και «ακραίες» πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν να υποδεχτούν με θετικά -έως ενθουσιώδη- σχόλια την εκλογική νίκη Τραμπ. Η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον «ελεύθερο αμερικανικό λαό», το γερμανικό AfD έκανε λόγο για μια «ιστορική νίκη», ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ συνεχάρη θερμά τον Τραμπ για τη «γενναία εκστρατεία» και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς χαρακτήρισε τη νίκη «ένδειξη ότι η Δύση διέρχεται μια πατριωτική άνοιξη».

Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν μίλησε για «σπουδαία νέα, πως η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», ενώ ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον «σπουδαίο φίλο» για την προώθηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της ειρήνης. Ολοι ηγέτες δυνάμεων που βλέπουν πράγματι στην αιφνιδιαστική επικράτηση του αντισυστημικού Τραμπ την ελπίδα να επαναλάβουν την πολιτική ανατροπή, εκφράζοντας τις συντηρητικές αρχές και τις παραδοσιακές αξίες ως επιλογή κοινής λογικής. Δυνάμεις που επιδιώκουν το καλύτερο για την πατρίδα και τον λαό τους, και ξέρουν ότι αυτό απαιτεί να μην σταθεί εμπόδιο η Ουάσινγκτον…

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα