Θερίζει η φυματίωση λόγω της οικονομικής κρίσης!

600 κρούσματα ετησίως, με τη νόσο να παρουσιάζεται πιο ανθεκτική!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Την επανεμφάνιση της φυματίωσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «βλέπουν» οι επιστήμονες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία καθώς η νόσος παρουσιάζεται πλέον πιο ανθεκτική. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Ελληνες. Ενδεικτικά, το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8%, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη. «Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική σε 5.000 μηνιαίως και η θεραπεία διαρκεί πολλούς μήνες ή ακόμη και διά βίου» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μιχάλης Τουμπής τόνισε: «Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, αλλά δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται».

Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 500-600 περιστατικά φυματίωσης ετησίως, ενώ αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα