Η παγκοσμιοποίηση

Ο Τραμπ, το Brexit και η οργή των λαών

Σ την αρχή ήταν η νίκη των Βρετανών με το Brexit, λίγο αργότερα ακολούθησε ο θρίαμβος του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Οι μικρομεσαίες τάξεις, αυτές που αποτελούν τον ιστό της κοινωνίας (και στις οποίες πιστώνονται τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα) κήρυξαν ανοιχτά τον πόλεμο κατά του παγκόσμιου συστήματος, της διαπλοκής και των απανταχού πολιτικών δορυφόρων τους. Είμαι σίγουρος ότι το μήνυμα έφτασε και στην Αθήνα και το αρρωστημένο πολιτικό σύστημα έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Μιλάμε για το ίδιο σύστημα που, ενώ ξεψυχά, βρίσκει τρόπους να κουνά το δάχτυλο και να εκτοξεύει μύδρους εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλου και οποιουδήποτε άλλου έχει πολιτικό παρελθόν ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού.

Σ’ ένα καταπληκτικό άρθρο στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Καναδός κοινωνιολόγος Mathieu Bock-Cote καταθέτει τους λόγους της νίκης του Τραμπ αλλά και του Brexit. «Είχαν όλοι προβλέψει ότι η επικράτησή του ήταν αδύνατη. Ολοι θεωρούσαν τον Τραμπ τον εκπρόσωπο της απελπισίας ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού Αμερικανών. Η επανάσταση της μεσαίας τάξης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Γι’ αυτό νίκησε ο Τραμπ. Από τη νίκη του Brexit ως την επανάσταση του Τραμπ, περνώντας από την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων της Ευρώπης, είναι η ίδια επανάσταση εναντίον της παγκοσμιοποίησης που μοιάζει να σχηματίζεται.

Κάθε φορά τα θέματα είναι τα ίδια: Οι πολίτες ζητούν σύνορα, θέλουν να επανιδρύσουν την κυριαρχία των κρατών, θέλουν να συγκρατήσουν τη μαζική μετανάστευση, θέλουν να υπερασπιστούν την εθνική ταυτότητα. Κάθε χώρα το κάνει με τον τρόπο της, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές της πολιτικές παραδόσεις και τα δικά της αρχέτυπα». Το μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στην Αμερική, στη Βρετανία και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει ταυτιστεί με τη διαπλοκή και έχει αναγάγει τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στον σημαντικότερο λόγο ύπαρξης.

Πιστός οπαδός της πολιτικής κουλτούρας του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαχωρίσει τη θέση του, όταν η χώρα, οι πολίτες, οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη δίνη των Μνημονίων.

Η απόκρυψη της αλήθειας, η ενοχοποίηση του ελληνικού λαού, η τιτάνια, δήθεν, προσπάθεια του πολιτικού κατεστημένου να σώσει τούτη τη χώρα είναι ένα μικρό δείγμα μιας μεγάλης προπαγάνδας σε βάρος κάθε μικρομεσαίου, κάθε εργαζομένου.

Η ουσία είναι ότι κάποιοι αποκρύπτουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, αποφεύγουν την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, και δίνουν άφεση αμαρτιών σε όλους αυτούς που σχεδίασαν την καταδίκη της χώρας μας και υποθήκευσαν το μέλλον της.
• Αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για τη μετανάστευση μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων με πανεπιστημιακή μόρφωση.
• Αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για τις χιλιάδες αυτοκτονίες αθώων ανθρώπων, που δεν άντεξαν την κόλαση της οικονομικής κρίσης.
• Αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και το λουκέτο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.
• Αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια του πολιτικού συστήματός μας.
• Αυτοί και μόνο αυτοί ευθύνονται, γιατί με τις πολιτικές τους παρέδωσαν τη χώρα στους διεθνείς και τους εγχώριους νταβατζήδες. Αυτοί έστρωσαν τον δρόμο στις πολυεθνικές και το έκαναν συνειδητά, γιατί αυτούς εκπροσωπούν και τα συμφέροντα αυτών προασπίζονται.

Θύμιος Λυμπερόπουλος

* Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα