Απούλητα στο «Greek Sale» τα μισά έργα!

Χαμηλό ενδιαφέρον στη δημοπρασία του Bonhams! Εξαίρεση η «Ξαπλωμένη γυναίκα» του Μόραλη, που έφτασε τα 283.000 ευρώ

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η «Ξαπλωμένη γυναίκα» του Γιάννη Μόραλη αναδείχθηκε το κορυφαίο έργο της δημοπρασίας με ελληνικές δημιουργίες (στην οποία περισσότερα από τα μισά έργα έμειναν απούλητα) που πραγματοποιήθηκε χθες στην καρδιά του Λονδίνου από τον οίκο Bonhams. Ο πίνακας του Γιάννη Μόραλη (ο οποίος τιμάται στη χώρα μας, μια και το 2016 έχει αναδειχθεί έτος Μόραλη) απεικονίζει με γεωμετρικότητα μια γυναικεία φιγούρα και ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή εκτίμησης, φτάνοντας τα 283.000 ευρώ!

Εκείνο που χαρακτήριζε δε το φετινό καθιερωμένο «Greek sale» (η μοναδική δημοπρασία αφιερωμένη αποκλειστικά στην ελληνική τέχνη) είναι πως είχε αρκετό… σασπένς, μια και για αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι φιλότεχνοι «χτυπούσαν» τα έργα της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, η πλειονότητα των έργων έμεινε στα αζήτητα, αφού από τα 94 έργα μόλις τα 45 πουλήθηκαν και ο συνολικός τζίρος έφτασε το 1.293.050 ευρώ.

Εγγονόπουλος

Από τα έργα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στη χθεσινή βραδιά ήταν ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία», που πουλήθηκε μετά το πέρας της δημοπρασίας για 123.388 ευρώ. Ακόμη, σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή πουλήθηκε και το ιστορικό έργο του Θεόφιλου υπό τον τίτλο «Η μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Μιθριδάτη», το οποίο δόθηκε αντί 103.880 ευρώ. Αντιθέτως, ο άλλος πίνακας του Θεόφιλου «Ο Οδυσσέας φέρνει την Ιφιγένεια στον μάντη» έμεινε στα αζήτητα.
Η εξαιρετική ελαιογραφία του Ιωάννη Αλταμούρα «Πλέοντας σε κυματώδη θάλασσα» άλλαξε ιδιοκτήτη αντί 46.452 ευρώ, ενώ η «Νεκρή φύση» του Γιάννη Τσαρούχη πουλήθηκε αντί 50.497 ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το αριστούργημα του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα με τίτλο «Κοίτη ποταμού» δεν πουλήθηκε, όπως συνέβη και με το μοναδικό ζωγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη με τίτλο «Πλαγιά Υμηττού».
Σε ικανοποιητική τιμή πουλήθηκε και το έργο «Απομεσήμερο» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (57.711 ευρώ), η δημιουργία του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «Hermes a Bicyclette» δόθηκε στα 43.548 ευρώ και η «Δέσποινα» του Γιάννη Τσαρούχη άλλαξε ιδιοκτήτη για 26.129 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές φέτος, πάντως, η δημοπρασία (με εξαίρεση τα παραπάνω έργα του Μόραλη, του Θεόφιλου και του Γκίκα) δεν σημείωσε υψηλές πωλήσεις. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των δημιουργιών πουλήθηκε σε τιμές που κυμάνθηκαν από 6.500 ευρώ έως 29.000 ευρώ.
Τέλος, στα 43.548 ευρώ βγήκε στο σφυρί το έργο του Παύλου «La vache qui rit» και στα 40.645 ευρώ οι «Deux amis» του Αλέκου Φασιανού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα