«Κρύβουν» σαλμονέλα οι έτοιμες σαλάτες!

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του επικίνδυνου βακτηρίου της σαλμονέλας προσφέρουν οι συσκευασίες των προπλυμένων, κομμένων λαχανικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Λέστερ, στην οποία συμμετείχε και ένας Ελληνας, ο διδακτορικός ερευνητής Γιάννης Κουκκίδης.

Συσκευασμένες σαλάτες και πλυμένο, έτοιμο για κατανάλωση σπανάκι εκκρίνουν, σύμφωνα με τη μελέτη, χυμούς, ενώ, λόγω της υγρασίας και των θρεπτικών συστατικών των κομμένων φύλλων, ευνοούν την ανάπτυξη και κάνουν πιο επιθετικό τον επικίνδυνο μικροοργανισμό, που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του καταναλωτή έως και 2.400 φορές!

Ακόμη και στην περίπτωση που η συσκευασία διατηρείται στο ψυγείο, αρκεί ένα διακοσιοστό ενός κουταλιού του γλυκού από τον χυμό που εκκρίνουν τα κομμένα λαχανικά για να αναπτυχθούν τα λίγα κύτταρα σαλμονέλας στη συσκευασία και στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν.

Το πλύσιμοΟι ερευνητές επισημαίνουν ότι αρχικά μόλις 100 βακτήρια σαλμονέλας θα έχουν γίνει 100.000 μέσα σε πέντε μόνο ημέρες από το αρχικό κόψιμο των σαλατών. Το βακτήριο προσκολλάται γερά στα κομμένα φύλλα και δεν φεύγει ούτε με το πλύσιμο από τον καταναλωτή.
Αλλωστε, οι σαλάτες αυτές έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό, που, αν και μειώνει την παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών, δεν τους εξαλείφει εντελώς. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο θα ήταν η κατανάλωση των συσκευασμένων λαχανικών το συντομότερο δυνατόν από την τυποποίησή τους.

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα