Κοινή έκθεση σε Αθήνα και Τεπελένι για τον Αλή Πασά!

´Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον συμβαίνει το δεύτερο, μια και την ώρα που ο Εντι Ράμα το έχει ρίξει στο… τσάμικο προκαλώντας κάθε στιγμή την Ελλάδα, κάποιοι σκέπτονται να υλοποιήσουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να φέρουν πιο κοντά Ελληνες και Αλβανούς!

Με έγγραφο και μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» η Εφορεία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα – Αλβανία ΙΙΙV 2014-2020), υπέβαλε πρόταση για έργο που θα συμπεριλάβει την αποκατάσταση και την επανάχρηση του κτιρίου της οθωμανικής βιβλιοθήκης στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο, που θα φέρει τον τίτλο Virtual Technologies and Novel Museological Explorations for the promotion of cross-border cultural assets in Ioannina and Tepelene, θα είναι η διαμόρφωση δύο μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού στα Ιωάννινα και στο Τεπελένι, που θα φιλοξενούν εκθέσεις με καινοτόμες εφαρμογές πολυμέσων και φυσικά αντικείμενα.

Οπως αναφέρει στην πρότασή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα αναλάβει τη συλλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση για τη δημιουργία της έκθεσης, την επίβλεψη της ιστορικής τεκμηρίωσης και της μουσικολογικής εφαρμογής. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εστιάσει στο ιστορικό παλίμψηστο και στα εν γένει μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (με έμφαση στη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο), στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην παρουσία του Αλή Πασά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας προβλέπεται να αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη και τον καθορισμό του περιεχομένου της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η Green Poin θα αναλάβει τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου του μουσείου και τις δράσεις δημοσιοποίησης του γεγονότος.
Η έκθεση θα εστιάζει στην ιστορία και την… κληρονομιά του Αλή Πασά. Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 ευρώ, εκ των οποίων 400.000 θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά και 300.000 η αλβανική.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα