Ανεφάρμοστος Προϋπολογισμός

Η παράδοση του Προϋπολογισμού του 2017 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ως θέαμα, δεν ήταν αξιομνημόνευτο. Η ουσία του γεγονότος, όμως, ήταν σημαντικότατη, διότι εκτείνεται σε δύο κόσμους: του φανταστικού και της πραγματικότητας.

Επιστημονική φαντασία μπορεί να θεωρηθεί η φιλοδοξία της κυβέρνησης να εισπράξει 51 δισ. ευρώ από έναν λαό που δεν έχει ούτε σεντ! Η «δημοκρατία», αναφερόμενη στην κατάθεση του Προϋπολογισμού, έγραψε τα ακόλουθα: «Πρόβλεψη-σοκ για έσοδα πάνω από 51 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το κείμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017 (έτος δυστυχίας, αφού συνεχίζεται η λιτότητα), καθώς τίθενται σε ισχύ όλα τα επαχθή μέτρα και τα χαράτσια του Μνημονίου ΙΙΙ. […] Το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε τον πήχη των εσόδων,στα 51,001 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,415 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία και τα 26,443 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.».

Πέρα, όμως, από την καλπάζουσα φαντασία της εξουσίας, που επιδιώκει να εισπράξει από τους μη έχοντες, υπάρχει και ο κόσμος της πραγματικότητας. Αυτός κινδυνεύει από τους σχεδιασμούς των δανειστών και της κυβέρνησης, που πειραματίζονται με τα συστατικά της καταστροφής: αυξήσεις φόρων και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, επιδομάτων κ.ά. Η εφημερίδα μας σημείωσε σχετικά ότι το κείμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει «την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 2,44 δισ. ευρώ και την περικοπή των συντάξεων κατά 563.000.000 ευρώ».

Κι όλα αυτά γίνονται σε μια χώρα με διαλυμένη οικονομία, όπου οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στη «δημοκρατία» δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα έρευνας της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας είσπραξης χρεών, όπως παρατέθηκαν πρώτα στο πρακτορείο Bloomberg. Στην έρευνα απεδείχθη ότι «τρεις στους τέσσερις Ελληνες (ποσοστό 76%) αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου. Είναι ανεφάρμοστος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα