Ο Ερντογάν θέλει Θράκη και νησιά!

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να βγάλει τον φερετζέ από τις δηλώσεις που έκανε ως τώρα για τη Συνθήκη της Λωζάννης και να θέσει επισήμως (λίγο πριν από την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) θέμα επαναδιαπραγμάτευσής της, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι διεκδικεί από τη χώρα μας νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη!

Ο «σουλτάνος» ξεπέρασε με τις χθεσινές δηλώσεις του κάθε όριο τονίζοντας ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα της Συνθήκης προς συζήτηση, μια και δεν πρόκειται για κανένα «ιερό βιβλίο». Οι δηλώσεις αυτές, που έρχονται ως συνέχεια και των εξελίξεων στο Κυπριακό, δείχνουν ότι το παζάρι που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επαναφέρεται με αφορμή τις εξελίξεις στα ανατολικά της Τουρκίας.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα A Haber, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, είπε: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή τη διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα.

Η συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης ξεκινά από αυτό το σημείο… Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε… Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο… Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» φέρεται ότι είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αναφορές

Οι νέες προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, ο οποίος πλέον φτάνει στο σημείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, προστίθενται στην αλυσίδα των δηλώσεων και των δημόσιων τοποθετήσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων και προτρέποντας την τουρκική νεολαία να ερευνήσει το ζήτημα. Οσο για την Ε.Ε., τώρα συνειδητοποίησε πού το πάει ο Ερντογάν και θέτει θέμα για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς χθες οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων ανακοίνωσαν στο Στρασβούργο ότι προτίθενται να παρουσιάσουν την Πέμπτη ψήφισμα προς έγκριση με το οποίο θα ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς «τα στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Κυπριακό: Στη Μόρφου σκόνταψε το Εδαφικό!

Στο θέμα της Μόρφου «σκάλωσαν» οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό στην Ελβετία, με την Αγκυρα να μη συναινεί στις λεπτομέρειες επιστροφής εδαφών. Η συνεχής επαφή Αθήνας – Λευκωσίας δεν απέδωσε, ενώ και χθες το βράδυ είχαν μακρά τηλεφωνική συνομιλία ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης.

Μπορεί η επιστροφή της Μόρφου να εμπίπτει στην πτυχή («κριτήριο») του Εδαφικού, αλλά σχετίζεται με πλήθος άλλων δυσεπίλυτων παραγόντων στους οποίους οι δύο πλευρές δεν βρήκαν λύση, παρά την επίπονη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση.

Στη 1 η ώρα Ελλάδας – Κύπρου, το πρωί της Τρίτης, διαπιστώθηκε το αδιέξοδο και ο δεύτερος κύκλος των συνομιλιών στο Μοντ Πελερίν έληξε άδοξα χωρίς συμφωνία επί του συνόλου των κριτηρίων του Εδαφικού. Ωστόσο, στις δηλώσεις που έκαναν μία ώρα αργότερα οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, ουδείς ανέφερε κώλυμα στα άλλα δύο κριτήρια του Εδαφικού, δηλαδή στα ποσοστά του εδάφους των δύο συνιστωσών κρατιδίων και στο μήκος της ακτογραμμής υπό τον έλεγχο των δύο πολιτειών.

Χωρίς κατάληξη

Εκείνη την ώρα, ο Κύπριος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «παρά τις προσπάθειες των Ην. Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του Εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων, οι οποίοι θα επέστρεφαν μετά τη λύση…» και εννοούσε, σύμφωνα με διευκρινίσεις, ότι υπήρξε ζήτημα με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ποσοστό του εδάφους και το μήκος της ακτογραμμής «δεν συνιστούν εμπόδια…», ενώ χθες ο Ν. Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ε. Μπ. Αϊντε.

Η Μόρφου κατακτήθηκε από τον Αττίλα το 1974 οπότε εκδιώχθηκαν οι συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, ενώ στην πόλη παρέμειναν 2.000 Τουρκοκύπριοι. Σήμερα κατοικούν 11.000 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα μετατραπούν σε πρόσφυγες σε περίπτωση επιστροφής της.

Η Αγκυρα δεν έδωσε το πράσινο φως και έτσι ο Μ. Ακιντζί δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε διευθέτηση, ενώ είχε αποδεχτεί ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή πλευρά, 28,2%-29,2% και 50% μήκος της ακτογραμμής.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα