Σινεμά η Λυρική σε 13 πόλεις

Με την «Τραβιάτα» η Σκηνή εγκαινιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με προβολή των παραστάσεών της σε κινηματογράφους

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Από Χίο έως Φλώρινα και από Σέρρες έως Τρίπολη, όλοι βλέπουν και ακούνε «Τραβιάτα»! Ενα νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεών της αρχίζει το προσεχές Σάββατο η Εθνική Λυρική Σκηνή, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του λυρικού ρεπερτορίου να απολαύσουν παραστάσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο τίτλος της δράσης που πρώτη φορά μπαίνει σε εφαρμογή από τη Λυρική και ακολουθεί τις διεθνείς τακτικές (κάτι αντίστοιχο κάνουν τόσο η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης όσο και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας) είναι «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη». Το ενδιαφέρον είναι δε ότι σε όλες τις προβολές η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται η έγκαιρη προμήθεια δελτίων προτεραιότητας.

Η πρώτη παραγωγή που θα παρουσιαστεί είναι η «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, μια παράσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου, με τη Μυρτώ Παπαθανασίου στον ρόλο της Βιολέτας, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε το 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της Λυρικής. Συγκεκριμένα η «Τραβιάτα» θα παρουσιαστεί σε κινηματογραφικές αίθουσες ή πολιτιστικά κέντρα 13 πόλεων της Ελλάδας. Ποιες είναι αυτές; Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κως, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα αλλά και Χίος. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι για την πραγματοποίηση του εν λόγω προγράμματος η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεών της.

«Το νέο αυτό πρόγραμμα παραστάσεων μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του έργου της ΕΛΣ και των καλλιτεχνών της, αλλά κυρίως στην πλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τέχνης: να ταξιδέψει, να μεταδώσει και να μεταδοθεί. Ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή ακόμα ενός ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης» επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης.

• Info: Για το πρόγραμμα των παραστάσεων αλλά και τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nationalopera.gr. Ωρα έναρξης: 20.00

Και «Καρμενσίτας» για τα παιδάκια

Παράλληλα με την προβολή της «Τραβιάτας» για το κοινό στις πόλεις αυτές θα γίνουν και ειδικές προβολές για τους μικρούς φίλους του λυρικού ρεπερτορίου. Μιλάμε για την παιδική παράσταση της ΕΛΣ «Καρμενσίτας» που θα προβληθεί σε μαθητές σχολείων. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παραγωγή, η οποία αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς θεατές κατά την περσινή παρουσίασή της και είναι βασισμένη σε μια ιδέα της Α χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή. Σε αυτή συνδυάζονται η όπερα και το μπαλέτο, ενώ αξιοποιείται και η μουσική της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα