Πεθαίνοντας από έμφραγμα στα Επείγοντα

Τραγικές ελλείψεις σε 61 νοσοκομεία του ΕΣΥ! Αλλα ξέμειναν από εξετάσεις τροπονίνης και σε άλλα η αναμονή φτάνει τις οκτώ ώρες 

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σ υνθήκες «πολέμου» επικρατούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε κάθε εφημερία στα δημόσια νοσοκομεία, με τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα αλλά και υγειονομικό προσωπικό να χτυπούν «κόκκινο».
Ενδεικτικό της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία, όπως σε αυτό της Αμφισσας, δεν πραγματοποιείται η αιματολογική εξέταση τροπονίνη για τη διάγνωση εμφράγματος, με συνέπεια να χάνονται ζωές!

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στην έρευνα που πραγματοποίησε σε 61 δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αναμονή των ασθενών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις φτάνει έως τις οκτώ ώρες, ενώ η διαλογή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γίνεται από διοικητικό υπάλληλο και όχι από γιατρό, όπως στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», ή από νοσηλεύτρια, όπως στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος».

Ακόμη, τα ράντσα και τα χαλασμένα μηχανήματα είναι στην ημερήσια… διάταξη της λειτουργίας των νοσοκομείων, όπως στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, απ’ όπου λείπουν δύο απινιδωτές και δύο καρδιογράφοι, και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου δεν υπάρχουν μόνιτορ, οξύμετρα ακόμα και πιεσόμετρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπάρχουν χώροι στους οποίους να απομονώνονται οι μολυσματικοί ασθενείς, όπως συμβαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, στο Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών και στο Νοσοκομείο Κιλκίς (εκεί υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, λόγω μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα). Επιπλέον, τονίζεται ότι φοβερές είναι οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού από ασθενείς με μεταδιδόμενες ιώσεις και λοιμώξεις, όπως γάντια και μάσκες.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου σε κάθε εφημερία προσέρχονται 700-800 ασθενείς, με αναμονή έως πέντε ώρες στα ΤΕΠ! Οι νοσηλευτές καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ, ενώ το προσωπικό ασφαλείας δεν επαρκεί και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων από αγανακτισμένους συνοδούς.

Τέλος, στο Αττικόν ο χώρος των ΤΕΠ είναι πολύ μικρός, γι’ αυτό παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός συνοδών και αρρώστων (600 με 1.200 περιστατικά ημερησίως). Παράλληλα, δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης των μολυσματικών ασθενών (μεταδιδόμενες ιώσεις) και ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού στα ΤΕΠ είναι ένα… Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα