ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΙ

Για ποιους λόγους δεν θα πάει άμεσα σε κάλπες ο Τσίπρας

Ακούω ότι το δίλημμα που έχει ο πρωθυπουργός είναι «πολιτική συμφωνία ή εκλογές». Εκλογές αυτή τη στιγμή δεν βλέπω. Πρώτον, διότι σε περίπτωση ναυαγίου της αξιολόγησης με τι ερώτημα θα πάει στις κάλπες ο Τσίπρας; «Δώστε μου εντολή να διαπραγματευτώ καλύτερα»; Αυτά μια φορά έγιναν, με γνωστά αποτελέσματα. Εκλογές με το ερώτημα «θέλετε να παραδώσω στον Κυριάκο να υπογράψει το τέταρτο Μνημόνιο;» Αυτό θα ισοδυναμούσε με απόδραση.

Οσο και αν προσπαθώ λοιπόν, δεν μπορώ να βρω λογικό ερώτημα με το οποίο θα απευθυνθεί ο Τσίπρας στον ελληνικό λαό για να προκαλέσει εκλογές στις 17 Ιανουαρίου 2017. Αλλά και με όρους γεωπολιτικούς δεν βρίσκω πώς θα τον αφήσουν οι σύμμαχοι σε ΝΑΤΟ – Βερολίνο να πάει σε εκλογές.

Με την εξαίρεση της υπόθεσης ότι θα μπορούσε να καταστεί πυροκροτητής διάλυσης του ευρώ για να μετάσχει σε μια νέα νομισματική συμμαχία με Βρετανία – Πολωνία – Ιταλία (κυκλοφορούν αυτά αλλά δεν τα «αγοράζω» ακόμη), τα δεδομένα φωνάζουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν σταθερότητα στην Ελλάδα. Πρώτον, για να κλείσει το Κυπριακό με την ανοχή μιας κυβέρνησης που είναι αδύνατο να δίνει μάχη και για το χρέος και για την απόσυρση του Αττίλα. Για τις ΗΠΑ το Κυπριακό είναι θέμα Ρωσίας – Μέσης Ανατολής· Ρωσίας, διότι με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου – Tουρκίας – TAP θα σπάσουν το ρωσικό μονοπώλιο στην Ευρώπη· Μέσης Ανατολής, διότι με τις δύο νέες βάσεις που θέλουν να φτιάξουν στο νησί θα αποκτήσουν κοντινότερο ορμητήριο από Σούδα – Ινσιρλίκ στα μέτωπα κοντά στις πηγές.

Στην πραγματικότητα λύση του Κυπριακού ίσον ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, θέλουν σταθερότητα για ευρύτερους λόγους.
Ο πρέσβης Πάιατ το δήλωσε ξεκάθαρα: «Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική (σ.σ.: ο Κοτζιάς ήταν Λιβύη προχθές), ο άλλος την ανατολική Μεσόγειο – Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια πιο επιθετική – επεκτατική Ρωσία. Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντιούνται είναι η Ελλάδα».

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία, ο Τσίπρας θα ταξιδέψει προσεχώς στο προηγούμενο πόστο Πάιατ, στην… Ουκρανία. Ποιος θα τον αποσταθεροποιήσει λοιπόν; Οι Αμερικανοί, των οποίων είναι ο καλύτερος σύμμαχος ever, ή οι Γερμανοί που έχουν την ησυχία τους, καθώς μαζεύει φόρους, υπογράφει ιδιωτικοποιήσεις και δεν ανοίγει μύτη;

Νομίζω τελικά ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει μια καλούτσικη συμφωνία για το χρέος έναντι δέσμευσης για μέτρα. Και αν δεν του αρέσει, η Βουλή διαθέτει λύσεις.

Mανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα