Προβλέπουν διάλυση της ευρωζώνης!

Ερευνα: To 24,1% των επενδυτών θεωρεί ότι θα υπάρξει κατάρρευση τον επόμενο χρόνο με «πρωτεργάτες» Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία

Ο λοι το βλέπουν, αλλά κανείς δεν το παραδέχεται – τουλάχιστον ανοιχτά. Ωστόσο, το ερώτημα αν τελικά έχει αρχίσει να… ξηλώνεται το «πουλόβερ» της Ε.Ε. τίθεται ολοένα και συχνότερα από τους αναλυτές. Χθες, πάντως, έρευνα συμβουλευτικής εταιρίας επενδύσεων κατέγραφε την τάση πως αυτή τη στιγμή οι επενδυτές που θεωρούν «πιθανή τη διάλυση της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 12 μήνες» είναι περισσότεροι από ποτέ!

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά η πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης ανέβηκε στο 24,1% στις τάξεις των επενδυτών αυτόν τον μήνα, «ενισχύοντας την άποψη ότι ένα αιφνιδιαστικά ισχυρό αίσθημα κατά του ευρώ έχει εξελιχθεί στη διάρκεια του 2016».

Παρουσιάζοντας το πιο πρόσφατο μηνιαίο βαρόμετρό της για την ευρωζώνη, και με τις εξελίξεις στην Ιταλία να «καίνε» εν όψει του κυριακάτικου δημοψηφίσματος, η Sentix ανέφερε ότι οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη γειτονική χώρα.
Κυρίως γιατί φοβούνται ότι η επικράτηση του «όχι» στην κάλπη για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να πυροδοτήσει μια «πολιτική και οικονομική κρίση με εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της ευρωζώνης».

Πιθανότητες

Συγκεκριμένα, το βαρόμετρο της εταιρίας έδειξε ότι σχεδόν ένας στους πέντε θεσμικούς επενδυτές (το 19,3%) θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο πιθανότητας από την υιοθέτηση του δείκτη τον Ιούνιο του 2012.

«Οι φόβοι για τη διάλυση της ευρωζώνης επιστρέφουν» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.
Η Monte dei Paschi di Siena, η τράπεζα της Ιταλίας με τα περισσότερα προβλήματα, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 15% στις αρχές της εβδομάδας, ενώ εκείνη της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, είχε πτώση 4%.

Οι «Financial Times» ανέφεραν ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης οκτώ ιταλικών τραπεζών είναι πιθανό να αποτύχουν με μια επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, γιατί μία επακόλουθη κρίση θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική οικονομία.
«Συνήθως μόνο μία χώρα κερδίζει την προσοχή των επενδυτών (στη δημοσκόπηση της Sentix)» ανέφερε η εταιρία. «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καταγράψαμε σημαντική αύξηση στις πιθανότητες εξόδου για πολλές χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ολλανδία» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα