Η άγνωστη Ολγα των Ελλήνων

Παρουσιάστηκε η βιογραφία της Αλ. Στεφανοπούλου για τη βασίλισσα

Από τον
Γεράσιμο Κόντο

Η βιογραφία της «Ολγας των Ελλήνων», της βασίλισσας που με το σπουδαίο έργο της «σφράγισε» την ιστορία της Ελλάδας, παρουσιάστηκε χθες σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου, με τίτλο «Ολγα Κονσταντίνοβνα – Η “άγια” βασίλισσα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φερενίκη του Χρήστου Ζαμπούνη, ξεκινάει το «ταξίδι» του με τους καλύτερους οιωνούς και έρχεται να «φωτίσει» ιστορικά γεγονότα, ανθρώπινες στιγμές και άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της Ολγας Κονσταντίνοβνα, μέλους της δυναστείας των Ρομανόφ, η οποία ήρθε στη χώρα μας από τη μακρινή Ρωσία σε ηλικία 16 ετών για να παντρευτεί τον βασιλιά Γεώργιο Α’.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο με 25 κεφάλαια – σκηνές, που γυρίστηκαν σε διαφορετικούς τόπους. Η συγγραφέας δεν αφήνει τον αναγνώστη να πλήξει. Προσφέρει απλόχερα στιγμιότυπα και διαλόγους, φέρνει στην επιφάνεια νέα ιστορικά στοιχεία, παράγει κριτική, καλύπτει σημαντικά κενά της μέχρι σήμερα δημοσιευμένης ύλης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένας μικρός εκδοτικός οίκος επιλέγει να προτάξει τα ιστορικά πρόσωπα, σε μια εποχή που κυριαρχούν η μεθοδευμένη και στρατευμένη ιστοριογραφία, η επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων, η μονοδιάστατη κριτική σκέψη και η ακατάσχετη προχειρογραφία» τόνισε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» Ελευθέριος Σκιαδάς.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκε και ο εκδότης της «δημοκρατίας» Ιωάννης Φιλιππάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με τη συγγραφέα και εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο της, ενώ η ίδια η κυρία Στεφανοπούλου εστίασε στην προσωπικότητα της βασίλισσας Ολγας και στην πολύτιμη κοινωνική προσφορά της. «Δεν ήταν μόνο βασίλισσα, αλλά και σύζυγος, γυναίκα, μητέρα. Απέκτησε οκτώ παιδιά, έχασε τα τρία, έζησε εξορίες, βίωσε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του συζύγου της, αλλά κράτησε για πάντα την αγάπη της για τους ανθρώπους και την Ελλάδα. Ο Ευαγγελισμός, το Δρομοκαΐτειο, τόσα ιδρύματα, φτιάχτηκαν με δική της πρωτοβουλία, με δικά της χρήματα. Βρίσκω σε εκείνη ένα πρόσωπο σεμνό, ήρεμο, λογικό, αξιαγάπητο σε Ελλάδα και Ρωσία» είπε η συγγραφέας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα