Αυλαία για τον Πέτρο Φυσσούν

«Εσβησε» στα 83 του από λοίμωξη του αναπνευστικού ο μεγάλος ηθοποιός, έχοντας ακέραια την πίστη στον Θεό

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Σ τη μικρή οθόνη είχε υπάρξει ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» και ο «Γιούγκερμαν» («Κίτρινος Φάκελος»), και στο σελιλόιντ ο «Δημήτριος Υψηλάντης» (στην ταινία «Μαντώ Μαυρογένους), αλλά και ο αδίστακτος Καρλ φον Στάιν στην πολυβραβευμένη ταινία «Προδοσία». Στη ζωή, ο Πέτρος Φυσσούν, ο οποίος άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από λοίμωξη του αναπνευστικού, ήταν ένας σεμνός και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο οποίος, παρά τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τις περιπέτειες με την υγεία του, δεν έχασε ποτέ την πίστη του στον Θεό. Υπήρξε μέχρι το τέλος βαθιά ευσεβής και η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στον χώρο της υποκριτικής.

Ο Πέτρος Φυσσούν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 20 Νοεμβρίου με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Πριν από έναν χρόνο, την ημέρα της γιορτής του, στις 30 Ιουνίου, είχε χάσει την αγαπημένη του σύζυγο Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του αείμνηστου κωμικού ηθοποιού Κώστα Χατζηχρήστου. Ο χαμός της του είχε αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ενώ το τελευταίο διάστημα διέμενε στο Γηροκομείο Πειραιά.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων, στο κέντρο της Αθήνας.

Γεννημένος στη Ρωσία το 1933, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, ο Πέτρος Φυσσούν είχε υπάρξει πρωταγωνιστής τόσο του Εθνικού Θεάτρου (1961-1965) όσο και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος την περίοδο 1976-1978.

Οπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, κατάφερε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους του και να γίνει πρωταγωνιστής εν μια νυκτί, όταν, ενώ έπαιζε σε ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο, ο Γκάτσος, εντυπωσιασμένος από το ταλέντο του, τον προέτρεψε να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει διεθνή καριέρα! Και με κάποιον τρόπο την έκανε, μια και το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία «Η προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη, η οποία ήταν υποψήφια για βραβείο στο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλίας. Το φιλμ στο οποίο ο Πέτρος Φυσσούν υποδυόταν έναν Γερμανό αξιωματικό (τον Καρλ φον Στάιν) κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα είχε τιμηθεί και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας με το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ειρήνης, αλλά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, από όπου είχε «αποχωρήσει» με τρία βραβεία.

Μνημειώδεις υπήρξαν οι ρόλοι του στο φιλμ «Αδελφός Αννα», ταινία του 1953 (μαζί με τον Μάνο Κατράκη και την Ξένια Καλογεροπούλου, ένας ρόλος για τον οποίο είχε αποσπάσει Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), αλλά και στο ιστορικό δράμα «Ο διωγμός» (1964) του Γρηγόρη Γρηγορίου, όπου είχε υποδυθεί έναν Τούρκο αξιωματούχο.

Ακόμη έπαιξε στις ταινίες «Η μοίρα του αθώου» (1965), «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος», «Αυτή η γη είναι δική μας» (1967) και «Οι γενναίοι του Βορρά» (1970). Ως Δημήτριος Υψηλάντης, στην αλησμόνητη ιστορική ταινία «Μαντώ Μαυρογένους» στο πλευρό της Τζένης Καρέζη, υπήρξε εμβληματικός, ενώ είχε συμμετάσχει σε φιλμ, όπως «Αέρα, αέρα, αέρα», αλλά και «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».

Εκείνος είχε ντουμπλάρει και τον Μπρούνο Γκανζ στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα», ενώ η τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε στο φιλμ «Το πέταγμα του κύκνου» το 2010. Ο Πέτρος Φυσσούν είχε ασχοληθεί ενεργά και με την πολιτική (τόσο με το σουηδικό ΠΑΚ όσο και με το ΚΚΕ), ενώ το 2012 είχε ανακοινώσει την ίδρυση της παράταξης «Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα