ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΚΑΣ

Η σύγκριση του Ρέντσι με Ελληνες πολιτικούς!

Δεν φαντάζομαι να πιστέψατε ότι στα 42 του χρόνια ο Ματέο Ρέντσι κουράστηκε και αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική. Ο τύπος αυτός ήρθε για να μείνει. Απλά, σε αντίθεση με κάτι δικούς μας χοντρόπετσους, ξέρει πότε έρχεται η ώρα να τραβηχτεί, προκειμένου να περισώσει το πολιτικό κεφάλαιό του.

Ο Ρέντσι τζόγαρε στο «όλα ή τίποτα». Εχασε και αποχώρησε σαν κύριος, ξέροντας ότι θα βρει κι άλλη ευκαιρία μπροστά του. Δεν προσποιήθηκε τον ανήξερο, περιμένοντας να τον γκρεμίσουν από την καρέκλα οι πολιτικοί αντίπαλοί του.
«Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη για την ήττα. Εχασα και το λέω με δυνατή φωνή! Εκανα ό,τι μπορούσα, αλλά, όταν χάνεις, δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα δεν μπορούμε να μένουμε γαντζωμένοι στην καρέκλα… Μπορεί να έχασα ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου!»

Αυτά τα ολίγα, αλλά και τόσο διαυγή, είπε ο Ρέντσι και, ανεξαρτήτως τού αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο «μάγκα» της πολιτικής, που έχει την απόλυτη αίσθηση του σωστού «τάιμινγκ» στις πρωτοβουλίες του. Θλιβερή η σύγκριση με τους δικούς μας, που, έτσι και πιάσουν στασίδι, δεν εννοούν να… ξεκαβαλήσουν, με καταστροφικά αποτελέσματα για την πολιτική καριέρα του, ενίοτε δε και για τη χώρα…

Ο Σαμαράς δεν τόλμησε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2015, παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη από τον Τσίπρα. Εκανε ότι δεν κατάλαβε την αποδοκιμασία, ελπίζοντας σε μια σύντομη «αριστερή παρένθεση».
Αν είχε παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας με αξιοπρέπεια την ευθύνη για την ήττα, ο χρησμός της «παρένθεσης» μπορεί και να έβγαινε λίγους μήνες αργότερα. Και αυτός θα είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψει «δικαιωμένος» στο τιμόνι της Ν.Δ.

Ο Τσίπρας, από την άλλη, «κέρδισε» ενώ παρακαλούσε να χάσει. Και μετέτρεψε τη νίκη του σε πλήρη συνθηκολόγηση, αντί να την κεφαλαιοποιήσει για τον ίδιο και τη χώρα, παραδίδοντας στους επόμενους (και αφήνοντας παρακαταθήκη για μια θριαμβευτική επάνοδο…).

Ο Ρέντσι έχει άλλη στόφα. Και έχει ισχυρή πιθανότητα να επιστρέψει, επειδή, παρά τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό του, σεβάστηκε τη χώρα του και δεν δέχτηκε ποτέ να γίνει παραδουλεύτρα της Μέρκελ. Οι αντίπαλοί του συγκρότησαν μια συγκυριακή, όσο και ετερόκλητη συμμαχία, όμως είναι πολύ πιθανόν να «σφαχτούν» στον δρόμο για την εξουσία…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα