ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΜΕ

Η αδυναμία της χώρας καιπώς (σιωπηρά) κάποιοι μάς τα παίρνουν όλα

Παρατήρηση πρώτη: Το ΔΝΤ συντάσσεται με τον Σόιμπλε στο θέμα της επιβολής πολυετών πρωτογενών πλεονασμάτων εις βάρος της Ελλάδας, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και η ελληνική κυβέρνηση στυλώνει τα πόδια. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Διαπραγματεύσεις τέτοιου επιπέδου είναι πάντοτε συγκοινωνούντα δοχεία. Για τις ΗΠΑ τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, με την Ελλάδα γονατισμένη να παρακαλά για λιγότερη λιτότητα. Εξ ου και η μετάθεση της τελικής λύσης τον Ιανουάριο, πριν από την πολυμερή.
Παρατήρηση δεύτερη: Η κινητικότητα που επιδεικνύει ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.

Θυμίζει Τομ Μίλερ αλλά είναι πιο κομψός στις παρεμβάσεις του. Προχθές έδωσε κανονική συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία και μίλησε για όλα. Αφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης με τη φράση «η αβεβαιότητα διώχνει τις επενδύσεις», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν το απέρριψε. Απλώς χάιδεψε μια γυάλινη σφαίρα που έχει στο γραφείο του και είπε ότι η «μοναδική γυάλινη σφαίρα που μπορώ να διαβάζω είναι αυτή». Κεκαλυμμένη απειλή; Πάντως είναι η πρώτη φορά ύστερα από χρόνια που Αμερικανός πρεσβευτής κινείται τόσο έντονα στη δημόσια σφαίρα, οργανώνει ανοιχτές συνεντεύξεις και βλέπει ακόμη και υπουργούς θεωρητικά εκτός αρμοδιότητάς του (Γαβρόγλου). Και όλα αυτά, παραμονές Κυπριακού.

Παρατήρηση τρίτη: Την επομένη της πρώτης απόφασης για την έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών κατακλύζεται το διαδίκτυο από πληροφορίες ότι τρία τουρκικά υποβρύχια έφτασαν ως τη Μύκονο. Αλήθεια; Ψέματα; Ο,τι και να πεις, την επομένη η ελληνική Δικαιοσύνη άλλαξε ρότα και αποφάσισε την έκδοσή τους.

Π αρατήρηση τέταρτη: Η Βουλή μας κυρώνει μεθαύριο την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο γίνεται δεκτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης με εκπρόσωπο που θα έχει δικαίωμα λόγου. Δύο Αλβανίες λοιπόν μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, μία επίσημη και μία ανεπίσημη. Και εμείς που έχουμε δύο Ελλάδες στην Ε.Ε. κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι, αν προχωρήσει η λύση στην Κύπρο. Και -πού ξέρετε- αν η Τουρκία ελέγξει το νησί μέσω της Συνομοσπονδίας, θα μπει μελλοντικά και η ίδια στην Ευρώπη (με δικαίωμα ψήφου και βέτο!) μέσω Κύπρου! Στο μεσοδιάστημα θα το επιτυγχάνει με την εκ περιτροπής προεδρία.

Αναλύω τα δεδομένα για δύο λόγους: για να καταστεί σαφές πόσο αδύναμη είναι στις διαπραγματεύσεις η χώρα μας. Για να επισημάνω πόσο γελοίοι είναι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχολούνται με το ποιοι βουλευτές συνυπήρξαν στο Καστελόριζο, την ώρα που κάποιοι σιωπηρά, διά της διολισθήσεως, μας τα παίρνουν όλα.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα