ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ

Τι αποκαλύπτουν τρία από τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας

Οσο δεν είχε κυβερνήσει η Αριστερά στη χώρα μας οι ιδέες της ασκούσαν γοητεία σε σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα που οι Ελληνες είδαν την πρώτη και τη δεύτερη φορά Αριστερά στην πράξη, φαίνεται ότι εστράφησαν συνειδητά κατά των αριστερών ιδεολογημάτων. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα μας, ότι δηλαδή έκανε τη συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας να αποστρέφεται την ιδεολογία και τους μύθους της μαρξιστικής Αριστεράς.

Εχω μπροστά μου μία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία PRORATA και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πολλά ευρήματα της δημοσκοπήσεως επιλέγω τρία, τα οποία θεωρώ πιο χαρακτηριστικά.

Πρώτον: Η ελληνική κοινωνία απορρίπτει το αριστερό σύνθημα για «χωρισμό Εκκλησίας και κράτους», το οποίο στην ουσία σημαίνει αποσύνδεση της εθνικής μας ταυτότητας από την Ορθοδοξία. Στο σχετικό ερώτημα περί χωρισμού συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 38%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 46%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 14%, ενώ το 2% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Η πολεμική δεκαετιών κατά της Εκκλησίας δεν έχει πείσει τον λαό μας, ο οποίος κατανοεί την ανάγκη να κρατηθούμε γερά από τις ελληνορθόδοξες ρίζες μας.

Δεύτερον: Παρά τις ανακρίβειες και τους μύθους που χρησιμοποιούνται από την αριστερή προπαγάνδα περί δήθεν τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ., μόνο το 40% των ερωτηθέντων συμφωνεί να διακοπεί η μισθοδοσία του ορθόδοξου κλήρου από το κράτος. Αντιθέτως, το 42% ζητεί να συνεχισθεί η μισθοδοσία όπως γίνεται σήμερα, το 12% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 6% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Τρίτον: Στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων η αριστερή ιδεολογία δέχεται ισχυρό ράπισμα. Τα εθνοαποδομητικά κηρύγματα που ακούγονται σε τμήματα ιστορικών και κοινωνικών επιστημών, οι βιαιότητες εναντίον καθηγητών από δήθεν συνδικαλιστές, ο θεσμός των αιωνίων φοιτητών και άλλα δυσάρεστα έχουν δώσει στην κοινή γνώμη μία αρνητική εικόνα για τα δημόσια ΑΕΙ. Δυστυχώς, διότι σε αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες και γίνεται σοβαρή δουλειά.

Οι ερωτηθέντες απήντησαν κατά 61% ότι μάλλον συμφωνούν ή συμφωνούν πλήρως με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Το 25% διαφωνεί μάλλον ή πλήρως, το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, το 3% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Είναι προφανές ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι επί θύραις, αλλά πρέπει παραλλήλως να βοηθήσουμε τα δημόσια ΑΕΙ να ξαναβρούν την παλαιά αίγλη τους.

Ταυτόχρονα διεξάγεται και μια σιωπηρή δημοσκόπηση στις αίθουσες των δημοτικών και των γυμνασίων μας. Οι περισσότεροι δάσκαλοι και θεολόγοι αποφεύγουν να διδάξουν το νέο Πρόγραμμα των μεταλλαγμένων Θρησκευτικών. Η ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι η μόνη διέξοδος.

Κωνσταντίνος Χολέβας

*Πολιτικός επιστήμων