Ο «κόφτης», ο… δότης και ο εφιάλτης

Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε

Χ ωρίς εκπλήξεις και με την αναμενόμενη έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως την αξιωματική, υπερψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2017.
«Ναι» είπαν 152 βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.), ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές (146 ψήφοι). Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Ν.Δ.), οι οποίοι πάντως εξέφρασαν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, αν και τυπικά οι ψήφοι αυτές δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των δύο ετών διακυβέρνησης της χώρας, επιχείρησε να πείσει ότι «η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά επέστρεψε και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν προέκυψε από θαύμα, αλλά από εντατική δουλειά σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το λαθρεμπόριο, τη φορολογία και τον ΦΠΑ. Και γι’ αυτό έχουμε αποτελέσματα. Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν μοιράζουμε λίγο πριν από μια εκλογική αναμέτρηση χρήματα σε αυτούς που είναι πελάτες μας».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Προς απογοήτευσή σας, αντί να ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δίνουμε κιόλας. Σας έπιασε μελαγχολία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Εμείς δεν μοιράσαμε πλεόνασμα. Εχουμε υπεραπόδοση». Παράλληλα, θέλησε να κλείσει και πάλι τα σενάρια των εκλογών: «Ο λαός μάς έδωσε, με πλατιά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» ανέφερε, εκφράζοντας την πρόθεσή του να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και διαμηνύοντας την ίδια ώρα στο ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει «αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ζωντανό εφιάλτη της παραγωγικής Ελλάδας» που «εξαπάτησε την κοινωνία».

Τα αδιέξοδα

Ο φετινός Προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., «αποτυπώνει και συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της κυβέρνησης.
Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν έχετε κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αναδεικνύει τις ιδεολογικές σας εμμονές, κατάλοιπα αριστερών φαντασιώσεων, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν παταγωδώς».

Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα: «Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα Μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, το συμπληρωματικό Μνημόνιο και έχετε μονογράψει το τέταρτο». Καμία κυβέρνηση, όπως είπε, «δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα» και ζήτησε εκ νέου εκλογές, ως τη «μόνη λύση για τον τόπο».

Ταυτόχρονα, εξέπεμψε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά την πολιτική αλλαγή «που χρειάζεται ο τόπος» και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί υπερασπίστηκε ο Κυριάκος το PSI του Βενιζέλου

Το καταστροφικό PSI του 2012 υπερασπίστηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης!
Με αφορμή τα πρόσφατα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε συγκεκριμένα: «Η σύγκριση της δική σας “επιτυχίας” με προηγούμενες αποφάσεις απομείωσης του χρέους είναι αναπόφευκτη. Υπενθυμίζω ότι με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012-2013 μειώθηκε το χρέος κατά 132 δισ. ευρώ και οι τόκοι κατά 6 δισ. ευρώ περίπου τον χρόνο. Ευτυχώς το αναγνωρίζετε επιτέλους και εσείς οι ίδιοι»…

Πυρά στον Γιώργο

Κατά την προχθεσινή συζήτηση στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας για τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε: «Και άλλοι υποσχέθηκαν παροχές, μετά μας έβαλαν στα Μνημόνια και σήμερα δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα». Η φράση προκάλεσε τα έντονα χειροκροτήματα των «γαλάζιων» βουλευτών αλλά και το σχετικό «μούδιασμα» στην πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά προκλητικός και χωρίς να έχει επίγνωση της κατάστασης στην οποία έφερε τη χώρα, με ανακοίνωσή του αποποιήθηκε των ευθυνών του. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πολιτική αμνησία» και έβαλε κατά τα ειωθότα κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή, Σαμαρά και Τσίπρα. Εκανε μάλιστα λόγο για «νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης την περίοδο 2009-2011, μάχη για την αλλαγή της χώρας και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας», επιμένοντας να ζει στον δικό του κόσμο…

Τετ α τετ του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ

Στο Βερολίνο μεταβαίνει την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει γεύμα εργασίας σε μια πολιτική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα και οι «σκληροί» του Βερολίνου απειλούν ξανά με Grexit.
Αργότερα την ίδια μέρα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και με τις ηγεσίες του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων. Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα έχει άλλες δύο σημαντικές επαφές, με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και εν όψει του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 16 και 17 του μήνα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα