«Εδώ έμαθα τι θα πει υπομονή»!

Ο μεγάλος χορογράφος Ιρέκ Μουχαμέντοφ, που το 2007-10 ήταν διευθυντής μπαλέτου στη Λυρική, μιλάει για τη δική του «Ζιζέλ»

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Βρέθηκε για μια τριετία στην Αθήνα (την περίοδο 2007-2010), κρατώντας μία από τις επιτελικές θέσεις στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκείνη του διευθυντή του. Τώρα ο διάσημος Ρώσος χορογράφος Ιρέκ Μουχαμέντοφ επιστρέφει στην Αθήνα με αφορμή το δημοφιλές μπαλέτο «Ζιζέλ», που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Ολύμπια, τη χορογραφία του οποίου έχει κάνει ο ίδιος. Λίγο πριν από την παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου, ο πολυβραβευμένος χορογράφος, που μεγαλούργησε ως χορευτής στα Μπολσόι τη δεκαετία του ’80, μιλάει στη «δημοκρατία» για την επιστροφή του στην Ελλάδα και εξηγεί τι του αρέσει στον ελληνικό τρόπο ζωής.

«Οταν έμαθα πως θα έχω την ευκαιρία να ξανασυνεργαστώ με τους Ελληνες θεατές, μετά τη θητεία μου στη Λυρική, εξεπλάγην ευχάριστα» λέει ο κ. Μουχαμέντοφ, αποκαλύπτοντας πως η εμπειρία του με το ελληνικό κοινό ήταν η καλύτερη. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου οι Ελληνες έκαναν εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά μου» αναφέρει. Ο Μουχαμέντοφ, ο οποίος υπήρξε εμβληματικός χορευτής, αποκτώντας μεγάλη φήμη με τις παραστάσεις του στα Μπολσόι, στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και, φυσικά, στη δική του ομάδα, Irek Mukhamedov and Company, ανέλαβε τα ηνία του μπαλέτου σε μια εποχή που η Λυρική ταλανιζόταν από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ποιά ήταν η εμπειρία του; «Κάτι που έμαθα σίγουρα από την παραμονή μου στην Ελλάδα είναι πώς να διατηρώ την ψυχραιμία μου και πώς να έχω υπομονή» λέει αφοπλιστικά.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική χορογραφία του έργου ήταν του Ζαν Κοραλί, ωστόσο τα μέρη για την πρωταγωνίστρια είχε αναλάβει ο Ζιλ Περό. Ακολούθησε η εκδοχή του Μαριίς Πετιπά, ενώ το 2007 ο Μουχαμέντοφ παρουσίασε τη δική του χορογραφία. «Ως χορευτής η Ζιζέλ ήταν μία από τις καλύτερες δουλειές μου» λέει ο κ. Μουχαμέντοφ. «Ως χορογράφος όμως δεν το πιστεύω. Παρουσίασα το μπαλέτο μετά τους Κοραλί και Περό προσθέτοντας κάποιες δικές μου κινήσεις» προσθέτει με μετριοφροσύνη.

«Ο χορός είναι η ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου μακριά από το μπαλέτο. Μου αρέσει πολύ να είμαι στο στούντιο με τα παιδιά και να τους μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου» εξηγεί, δηλώνοντας ταυτόχρονα περήφανος που και τα δυο παιδιά του ακολούθησαν τα βήματά του στον χορό. Οσο για το τι αγαπά περισσότερο από τον ελληνικό τρόπο σκέψης; «Να μην κάνω πιο δύσκολη τη ζωή μου απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

• Info: Η «Ζιζέλ» θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ολύμπια από τις 16 Δεκεμβρίου. Χορεύουν οι Μαγιού Τανιγκαΐτο, Τζόζεφ Σκέλτον, Μαρία Κουσουνή, Βαγγέλης Μπίκος και πολλοί άλλοι.

Ο έρωτας της χωριατοπούλας για τον κόμη

Η «Ζιζέλ», το μπαλέτο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή έργα του Ρομαντισμού, με τη μουσική του Αντόλφ Αντάμ, μιλά για τον άτυχο έρωτα μιας χωριατοπούλας για τον κόμη Αλμπρεχτ, που της παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Οταν εκείνη μαθαίνει την αλήθεια, αυτοκτονεί. Η ίδια παρασύρεται από τα εκδικητικά πνεύματα του δάσους, τα οποία στρέφονται κατά του Αλμπρεχτ και τον καταδικάζουν να χορεύει μέχρι θανάτου. Η Ζιζέλ τον σώζει και επιστρέφει στον τάφο της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα