Εξ αποστάσεως διδασκαλία ποντιακών μέσω διαδικτύου

Να μάθουν ποντιακά εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου, θα έχουν τη δυνατότητα οι ομογενείς, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ποντιακή διάλεκτο. Η εκπαιδευτική δράση περιλαμβάνεται στο νέο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Το σύμφωνο, που θα υλοποιηθεί στο προσεχές μέλλον, περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού αποθετηρίου για την ποντιακή διάλεκτο, τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη διατροφή, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ποντίων, αλλά και την προώθηση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής.

«Μακροπρόθεσμος στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία στο πανεπιστήμιο μιας έδρας για τη “Μελέτη της καθ’ ημάς Ανατολής”, που θα εξετάσει το ζήτημα της Γενοκτονίας όχι μόνο των Ποντίων, αλλά των Ασσυρίων και των Αρμενίων» τόνισε ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέας Ζαπράνης.

«Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας ποντιακών είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνεται η δυνατότητα στην ποντιακή νεολαία της Ευρώπης, σε όλους τους ομογενείς, να διατηρήσουν την ποντιακή διάλεκτο» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Αναστάσιος Οσιπίδης, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνιος Παυλίδης επισήμανε ότι στο πρόγραμμα διδασκαλίας ποντιακών που υλοποιείται στο πανεπιστήμιο συμμετέχουν περισσότεροι από 320 εκπαιδευόμενοι, ενώ οι αιτήσεις που αρχικά υποβλήθηκαν ξεπερνούσαν τις 670.

Παρών κατά την υπογραφή του συμφώνου ήταν και ο Κώστας Γκιουλέκας. «Η μελέτη της ποντικής διαλέκτου διατηρεί επίκαιρο το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας» είπε και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις θέσεις όσων αρνούνται τη Γενοκτονία.

Θ. Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα