Κατάργηση Πανελλαδικών σε μία τριετία

Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με Εθνικό Απολυτήριο! Ποιες ακόμη αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου

Τ ην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο και την αναμόρφωση του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ως προς τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου εκτίμησε ότι σε βάθος τριετίας θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου και θα έχει δημιουργηθεί ουσιαστικό και έγκυρο Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις ως προς την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο υπουργός ανέφερε πως θα δημιουργηθεί Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Ερευνας, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότησή της, ενώ ανακοίνωσε τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων που έχει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ, ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία τους. Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει προγραμματιστεί Σύνοδος των Πρυτάνεων στις 14 Ιανουαρίου του 2017, στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ αλλά και οι επικείμενες αλλαγές στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι θα επεκταθεί το ολοήμερο σχολείο, με παράλληλη ενίσχυση του απογευματινού προγράμματος. Εξέφρασε επίσης την πρόθεση του υπουργείου να προστεθεί ακόμα ένα έτος στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, «που έχουν απαξιωθεί από την κοινωνία», υπογραμμίζοντας: «Βασικός μας άξονας είναι η εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό που έμπρακτα θα φανεί ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε την ενίσχυση των Συλλόγων Διδασκόντων και την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των διδασκόντων, όμως σε ερώτηση για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών απάντησε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν διορισμοί.

Χωρίς διπλές εξετάσεις φέτος 

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα κατά τόπους λύκεια στις 31 Μαΐου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη ότι δεν θα δοθούν διπλές εξετάσεις (με το παλαιό και το νέο σύστημα) φέτος, όπως συνέβη την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, εκκρεμεί η απόφαση για τις επαναληπτικές εξετάσεις.

Παιδεία: Αύξηση δαπανών κατά 257.000.000 €

Τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταρτίσει μελέτη για τα οικονομικά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το 2017 προβλέπεται αύξηση των δαπανών του υπουργείου κατά 257.000.000 ευρώ συγκριτικά με τη φετινή χρονιά.

Σε οικονομικά θέματα εστίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, αναφερόμενος στη λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί με αξιοκρατικό τρόπο το ποσό των 240.000.000 ευρώ από τη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Οπως σημείωσε, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη στήριξη νέων επιστημόνων στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης έθεσε ως στόχο την επιτάχυνση των προκηρύξεων του ΕΣΠΑ (2014-2020) για την έρευνα, από όπου η χώρα μας μπορεί να εκταμιεύσει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα