«ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ», ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ

Ο όρκος των Αθηναίων Εφήβων και το ατόπημα με τα νησιά

Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις μάς εξέπληξε δυσάρεστα, δηλώνοντας ότι δεν πειράζει αν μας πάρουν οι Τούρκοι 16 νησιά, αρκεί να κρατήσουμε τη γλώσσα μας. Προσέθεσε ότι τα νησιά άλλοτε τα χάνουμε, άλλοτε τα ελευθερώνουμε. Εστω κι αν διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε «σχήμα καθ’ υπερβολήν», η δήλωση είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν προέρχεται από κυβερνητικό στέλεχος.

Με τον Κώστα Ζουράρι έχουμε παλαιότερα συναντηθεί σε κοινούς αγώνες κατά του Σχεδίου Ανάν και εναντίον του βιβλίου της Μ. Ρεπούση. Εκτιμώ την ελληνοπρεπή παιδεία του, αλλά -όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι- «φίλος Πλάτων (εν προκειμένω, Κώστας), φιλτάτη η αλήθεια». Η ελληνική και ορθόδοξη γραμματεία, την οποία γνωρίζει, δίνει αποστομωτικές απαντήσεις για το θέμα που άνοιξε ο υφυπουργός Παιδείας. Επιλέγω ενδεικτικά.

Ο Ζουράρις διαβάζει πολύ τα αρχαία κλασικά κείμενα. Του θυμίζω τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων, στον οποίο περιλαμβάνεται η φράση «την πατρίδα ουκ ελάττω (ή ελάσσω) παραδώσω»! Από τον λόγο Λυκούργου κατά Λεωκράτους (κεφ. 77) αντιγράφω σε νεοελληνική απόδοση Σαράντου Καργάκου: «Δεν θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά ούτε θα εγκαταλείψω τον συμμαχητή μου, με οποιονδήποτε κι αν ταχθώ στη γραμμή. Θα αμυνθώ και για τα ιερά και για τα όσια και μόνος και μαζί με πολλούς, και την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη, αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ’ όση την παρέλαβα». Μεγαλύτερη και όχι μικρότερη οφείλουμε να παραδώσουμε την πατρίδα, φίλε Κώστα Ζουράρι, αν θέλουμε να τιμήσουμε τους αρχαίους, τους οποίους θαυμάζεις.

Ο Ζουράρις μελετά τη βυζαντινή ιστορία και σέβεται την Ορθοδοξία. Καλό είναι να θυμηθεί την απάντηση του βυζαντινού αυτοκράτορος της Νικαίας και αγίου της Εκκλησίας μας Ιωάννου Βατάτζη, ο οποίος το 1237 έγραφε προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄ τα εξής: «Ουδέποτε παυσόμεθα μαχόμενοι και πολεμούντες τοις κατάγουσι την Κωνσταντινούπολιν», δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να πολεμούμε εναντίον αυτών που κατέχουν την Κωνσταντινούπολη, τότε πρωτεύουσα του γένους. Οχι απλώς δεν αδιαφορούσε για την εδαφική ακεραιότητα ο Βατάτζης, αλλά ζητούσε να ελευθερώσει υπόδουλα ελληνικά εδάφη.

Ο Ζουράρις στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή χρησιμοποίησε στίχους του Σεφέρη. Από τον νομπελίστα ποιητή μας θα έπρεπε να εμπνευστεί, για να δώσει την πρέπουσα απάντηση στην αλαζονεία των Τούρκων.

Παραθέτω στίχους από τη «Σαλαμίνα της Κύπρος»: «...Ναι, όμως ο μαντατοφόρος τρέχει κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει σ’ αυτούς που γύρευαν ν’ αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας. Φωνή Κυρίου επί των υδάτων. Νήσος τις έστι».
Νήσοι ελληνικαί εισίν, Κώστα Ζουράρι, αυτές που ζητά ο Ερντογάν και θα τις προστατεύσουμε. Και τη γλώσσα και τα νησιά θα κρατήσουμε!

Κωνσταντίνος Χολέβας
* Πολιτικός επιστήμων