Εξετάσεις και χωρίς ραντεβού σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας

Υποχρεωτική είναι η παροχή υπηρεσιών Υγείας προς όλους τους πολίτες που προσέρχονται στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας, ανεξάρτητα αν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τους γιατρούς ή όχι. Τα παραπάνω αναφέρει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτης Βαρδαρός, διευκρινίζοντας: «Οι γιατροί όλων των μονάδων της χώρας οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα και κατά τη διάρκεια του επταώρου εργασίας τους τα προγραμματισμένα ραντεβού. Σε περίπτωση που γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας δεν εξυπηρετεί κάποιο ραντεβού, θα δέχεται κανονικά τους πολίτες που προσέρχονται στη Μονάδα Υγείας, χωρίς να έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων επίσκεψη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη γιατρού υποδοχής στη μονάδα».

Ο διευθυντής

Υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των ασθενών -με ή χωρίς ραντεβού- ορίζεται ο διευθυντής της εκάστοτε μονάδας, ο οποίος «υποχρεούται να ενημερώσει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό της μονάδας για το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου και να την αναρτήσει σε εμφανές σημείο στην είσοδο ή στον χώρο αναμονής της μονάδας». Μάλιστα, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας ΠΦΥ αλλά και των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα επισκέπτονται τις Μονάδες Υγείας και Κέντρα Υγείας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως τυχόν παράπονα ή και καταγγελίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας (depsecgen@moh.gov.gr)».

Ρίτα Μελά