ΜΙΣΟΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ

Οι ενδιαφέρουσες θέσεις του ΚΚΕ εν όψει του 20ού συνεδρίου

Διάβασα με προσοχή το πολυσέλιδο κείμενο με τις θέσεις του ΚΚΕ εν όψει του 20ού συνεδρίου -ένθετο στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη»-, το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς, αν έχετε χρόνο. Πρόκειται για μία εξαιρετική ανάλυση της εσωτερικής και της διεθνούς επικαιρότητας χωρίς παρωπίδες – τύφλα να έχουν οι προβλέψεις του «Economist» που αγοράζω κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι κομμουνιστές έχουν μικρή επιρροή στην κοινωνία αλλά διαθέτουν ισχυρή τεκμηρίωση, αναλυτική ικανότητα και άριστη πληροφόρηση. Επιλέγω ορισμένα σημαντικά σημεία των «Θέσεων».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αυτό που αναγνωρίζει η αστική τάξη και οι ξένοι σύμμαχοί της δεν είναι μόνο η αντιλαϊκή νομοθετική αποφασιστικότητα Τσίπρα αλλά η ικανότητα να βαφτίζει το κρέας ψάρι. Αναγνωρίζουν την ικανότητά του να αμβλύνει τις λαϊκές αντιστάσεις προβάλλοντας ιδεολογική διαφοροποίηση από τη Ν.Δ., να εξαπατά τα λαϊκά στρώματα, κάτι που είχε γίνει και το 1981 με την ανάληψη της πρώτης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας» υπογραμμίζει ότι συντηρούνται διάφοροι δίαυλοι με το ΠΑΣΟΚ «στην προοπτική μιας μελλοντικής κυβέρνησης σύνθεσης με διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς το λεγόμενο Κέντρο με ένα πιο σαφές κεντροαριστερό στίγμα, εγκαταλείποντας στην πορεία τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ.». Για τη Ν.Δ. υπό τη σημερινή της ηγεσία το ΚΚΕ γράφει πως ναι μεν «δίνει μάχη για να αναγνωριστεί ως η πιο συνεπής εναλλακτική κυβερνητική λύση με δυνατότητα προσήλωσης στους στόχους του κεφαλαίου», αλλά «φαίνεται πως ακόμη δεν έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως άμεση επιλογή αντικατάστασης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Οσον αφορά το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές είναι ειλικρινείς. Εκτιμούν ότι είναι «υπό διαμόρφωση» και θεωρούν ότι «οι ευρωσκεπτικιστικές διαθέσεις δεν έχουν αποκτήσει σταθερά πολιτικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζονται από αντιφατικότητα». Συνιστούν όμως «να μην υποτιμηθούν οι διεργασίες στον χώρο της λεγόμενης Ακροδεξιάς», κάνοντας αναφορά στη Νέα Δεξιά του Φαήλου, στην Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου, στην Πρώτη Γραμμή του Πλεύρη, στον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας του Βελόπουλου, στο κόμμα Ελλήνων Συνέλευσις του Σώρρα.

Οπως τονίζει το ΚΚΕ, «ο χώρος αυτός βρίσκεται υπό διαμόρφωση στη διαδικασία της οποίας θα συμβάλουν η τελική έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και διεργασίες που συντελούνται σε τμήματα της Ν.Δ.». Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: το ΚΚΕ επινοεί μία νέα λέξη για να περιγράψει τα μεγάλα στρώματα της τέως μεσαίας τάξης που προσέγγισαν λόγω φτώχειας την εργατική τάξη: μισοπρολετάριοι. Αυτοί θα κρίνουν τις μελλοντικές αναμετρήσεις.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα