Προσλήψεις στα «τυφλά» προσωπικού στο ΕΚΑΒ!

Δεν απαιτείται καν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Για προχειρότητες του υπουργείου μιλούν οι εργαζόμενοι

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Νοσηρά φαινόμενα άνευ προηγουμένου παρατηρούνται πλέον στο πολύπαθο ΕΚΑΒ. Πέρα από τα απαρχαιωμένα ασθενοφόρα, που… καταρρέουν στον δρόμο ή παραμένουν παροπλισμένα στα συνεργεία, και τις δραματικές ελλείψεις σε διασώστες, που έχουν ως συνέπεια να επιστρατεύονται οδηγοί των… ΟΤΑ και πυροσβέστες, είναι ορατός ο κίνδυνος να προσληφθεί ανεκπαίδευτο προσωπικό, καθώς καμία από τις προσλήψεις προσωπικού δεν απαιτεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!

Τα παραπάνω κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ στη χθεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι η κατανομή στη νέα προκήρυξη τακτικού προσωπικού και η προκήρυξη μέσω ΟΑΕΔ καταδεικνύουν την προχειρότητα και την έλλειψη οργάνωσης από πλευράς διοίκησης και υπουργείου Υγείας:
«Με τη βαρύτητα που δίνουν στην εντοπιότητα είναι ορατός ο κίνδυνος να προσληφθεί ανεκπαίδευτο προσωπικό, υποβαθμίζοντας και άλλο το επάγγελμα. Καμία πρόσληψη από αυτές δεν απαιτεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία διασφαλίζει την ποιότητα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες».

Εργαζόμενοι με συμβάσεις τεσσάρων έως 12 μηνών δεν λύνουν τα πάγια προβλήματα στελέχωσης του ΕΚΑΒ. «Πρόσφατο παράδειγμα, η “απογύμνωση” από διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου από τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων, που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ».

Επιπλέον, το σωματείο αναφέρει ότι ενώ εκκρεμούν περίπου 350 αιτήσεις εργαζομένων για μεταθέσεις, «μοναδική μέριμνα της διοίκησης είναι η δημιουργία “κομματικού μηχανισμού”, αλλάζοντας θέσεις σε εκλεκτούς, μετακινώντας επιλεκτικά άτομα με ολιγόμηνες μετακινήσεις σε τομείς με αποφάσεις προέδρου, χωρίς έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου».

Eργολάβοι στα νοσοκομεία!

Καθεστώς αποτελούν, πλέον, για τα δημόσια νοσοκομεία οι εργολάβοι στη σίτιση, στην καθαριότητα και τη φύλαξη, με την κυβέρνηση -αντί να περιορίζει την εμπλοκή τους, όπως… ευαγγελιζόταν- να ανανεώνει τις συμβάσεις τους, παρ’ όλο που πολλοί από αυτούς έχουν απλήρωτους έως και πέντε μήνες τους εργαζομένους, όπως συμβαίνει με τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου της Αρτας.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή 10 νόμους για την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία και όμως αυτοί εξακολουθούν να υπάρχουν στην πλειονότητα των δημόσιων θεραπευτηρίων.
«Οχι μόνο παραμένουν, αλλά οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των νοσοκομείων προχωρούν σε ανανέωση συμβάσεων για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη) με τους εργολάβους για ένα έτος (π.χ. ΑΧΕΠΑ) ή παρατείνουν παράνομα τις συμβάσεις με τους υπάρχοντες εργολάβους, που συνεχίζουν να απασχολούν εργολαβικό προσωπικό που τους πληρώνουν με μεγάλες καθυστερήσεις» τονίζουν.

Το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει ρητώς ότι η δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για τις συμβάσεις εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη με τους εργολάβους.
Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με εργοδότη το Δημόσιο, με τρίωρη και τετράωρη απασχόληση 300 ευρώ τον μήνα, χωρίς ανθυγιεινά ένσημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα