Ερντογάν: Αισθανόμαστε λύπη για τις απώλειες από τη Συνθήκη της Λωζάνης

Στη γνωστή του ρητορεία για τη Συνθήκη της Λωζάνης, επέστρεψε ο Ταγίπ Ερτογάν δηλώνοντας ανοιχτά αυτή τη φορά ότι η χώρα του βιώνει θλίψη όμοια με εκείνη μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, λόγω των εδαφικών απωλειών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε Συνεδριακό Κέντρο στο Μπέστεπε δήλωσε ότι “ζούμε στην ίδια κατάσταση θλίψης από τις απώλειές μας από την Συνθήκη της Λωζάνης” και πως είναι ένα “θλιμμένο έθνος όπως τότε (με τη Συνθήκη της Λωζάνης)”.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν “σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια ασύμμετρη επίθεση, με τις τρομοκρατικές οργανώσεις να είναι απλά ένα πιόνι σε αυτόν τον αγώνα. Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την κύρια πρόκληση για μας, η οποία είναι να διαιρέσουν το έθνος. Αν σταματήσουμε” όμως κατέληξε “θα βρεθούμε ξανά στην κατάσταση που βρεθήκαμε με την Συνθήκη των Σεβρών”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σε μήνυμα ανέφερε για την συνθήκη της Λωζάνης: “Στις 15 Ιουλίου γιορτάζουμε τη δεύτερη επέτειο Ανεξαρτησίας του τουρκικού Έθνους. Έτσι μας πληροφόρησαν. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να αποδεχτούμε τη ‘Λωζάνη’ το 1923” σημείωνε σε συγκέντρωση με τοπικούς άρχοντες της χώρας στην Άγκυρα. “Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη αυτή σαν νίκη. Στη Λωζάνη, παραχωρήσαμε τα νησιά στα οποία μπορεί κανείς να πατήσει με ένα σάλτο”, ενώ πριν από λίγες βδομάδες υπογράμμιζε: «Πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780. 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Όταν αναφέρθηκα στην Λοζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; με την Λωζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι “επιτυχημένος”» , είπε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Αν η Τουρκία μείνει μακριά από την Συρία ή αλλού τι θα συμβεί; Αυτές οι περιοχές θα χαίρουν ηρεμίας ασφάλειας και ευημερίας; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του μετά από αναφορά στην συνθήκη των Σεβρών επανήλθε στην συνθήκη της Λωζάνης: «Η Λωζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να επικρίνεται. Επ ουδενί δεν είναι ιερό κείμενο. Και βέβαια μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ψυχρός πόλεμος είναι παρελθόν. Γκρεμίζονται μια -μια οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες .

Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δώσαμε στον λαό τον λόγο μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε την Τουρκία στους στόχους του 2023, για να την καταστήσουμε σε όλους τους τομείς μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου».
Πηγή: sondakikahaberler.com

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα