Η Μαρίν Λεπέν μιλάει για όλα στην κυριακάτικη δημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ • Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη στην Αλεξ. Στεφανοπούλου (από την «κυριακάτικη δημοκρατία») Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (το ερωτηματικό των γαλλικών εκλογών) σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που αιφνιδιάζει

► «Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν πρέπει να πεθάνει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τη χώρα σας. Ενώ ο λαός ψήφισε ΟΧΙ, υπέκυψε στους εκβιασμούς και υπέγραψε τους όρους της Ευρ. Ενωσης»
► «Σας δανείζουν χρήματα που δεν φτάνουν στην κοινωνία, αλλά στις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες»
► «Το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, αλλά εργαλείο εκβιασμού» 
► «Σέβομαι τον Πούτιν και τον Τραμπ» 

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ «κυριακάτικη δημοκρατία» (διαβάστε την εφημερίδα σε ψηφιακή μορφή, εδώ)

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: 

«Το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, αλλά εργαλείο εκβιασμού»

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (το ερωτηματικό των γαλλικών εκλογών) σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που αιφνιδιάζει

Αποστολή στο Παρίσι
Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου*

Η Ευρώπη του 2017 δεν θα είναι ίδια με την Ευρώπη του 2016. Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η αποχώρηση (το BREXIT) της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η παραίτηση του Ματέο Ρένζι από την πρωθυπουργία στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα το οποίο κέρδισαν οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του Μπέπε Γκρίγιο και της Λέγκας του Βορρά που ζητούν εκλογές και δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και ενδεχομένως την Ευρωπαϊκή Ενωση, η παρ’ ολίγον επικράτηση του υποψηφίου της Ακρας Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, η διεξαγωγή, την άνοιξη του 2017, των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και η παραίτηση από την πρωθυπουργία του Εμανιέλ Βαλς προκειμένου να είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών μετά τη δήλωση αποχής της υποψηφιότητας του Φρανσουά Ολάντ, οι γερμανικές εκλογές για την ανάδειξη νέου καγκελάριου ή, κατά πάσαν πιθανότητα, για την ανανέωση της θητείας της κυρίας Μέρκελ στον θεσμό και οι ολλανδικές εκλογές είναι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε μια νέα μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρώπης γενικότερα. «Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος ενός κόσμου» λέει η Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι ένα από τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της νέας μορφής της Ευρώπης.

Η υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της προέδρου του κόμματος Εθνικό Μέτωπο (Front National) Μαρίν Λεπέν δημιουργεί σασπένς στην αναμέτρηση των υποψηφίων και αποτελεί μέγα ερωτηματικό για το αποτέλεσμα της αναμετρήσεως. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών ο υποψήφιος της Αριστεράς, που θα είναι κατά πάσαν πιθανότητα ο Εμανιέλ Βαλς -ο επικρατέστερος από τους οκτώ υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο-, δεν θα συγκεντρώσει το ποσοστό των ψήφων που χρειάζεται για να λάβει μέρος στον δεύτερο γύρο. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από την πενταετία της προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα έχει καταποντιστεί σε μονοψήφιο αριθμό, παρασύροντας και το σοσιαλιστικό κόμμα στον κρημνό. 

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αναμένεται ότι θα είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η υποψηφιότητα αποκλείστηκε κατά τις προκριματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος, και η Μαρίν Λεπέν. Αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν τουλάχιστον ένα αρνητικό στοιχείο που θα επηρεάσει την επιλογή των ψηφοφόρων. Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει κληρονομήσει τον θυμό των Γάλλων εναντίον του Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο είχαν απορρίψει κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2012, τις οποίες κέρδισε ο Φρανσουά Ολάντ. Η Μαρίν Λεπεν έχει κληρονομήσει τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Μετώπου ως κόμματος της Ακρας Δεξιάς λόγω της γραμμής του ιδρυτού και πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν – αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα!

Η «προίκα» της Μαρίν Λεπέν είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει το 28%-30% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Το αμερικανικό περιοδικό «Time», εξάλλου, είχε κατατάξει το 2011 και το 2015 τη Μαρίν Λεπέν στα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ το επίσης αμερικανικό περιοδικό «The Politico» την τοποθετεί για το 2016 δεύτερη σε παγκόσμια επιρροή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρώτο τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς. Η «προίκα» του Φρανσουά Φιγιόν είναι οι ψήφοι των Σοσιαλιστών που υπολογίζει ότι θα τον προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο ώστε να μην εκλεγεί πρόεδρος η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν έχουν τουλάχιστον τις ίδιες πιθανότητες να εκλεγούν στον δεύτερο γύρο. Η πολιτική που θα ασκήσει ο Φρανσουά Φιγιόν θα είναι περίπου γνωστή και λίγο θα διαφέρει από εκείνη του Νικολά Σαρκοζι. Ποια είναι όμως η Μαρίν Λεπέν και ποια θα είναι η πολιτική της, αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας; Θα κινδυνέψει η δημοκρατία από ακραίες θέσεις του Εθνικού Μετώπου; Πώς θα επηρεάσει το ενδεχόμενο μιας νίκης της Μαρίν την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ποια θα είναι η στάση της απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας;

Τρίτη και μικρότερη κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν και της Πιερέτ Λαλάν, η Μαριόν, Αν, Περίν, γνωστή ως Μαρίν, γεννήθηκε το 1968, σπούδασε Νομικά στο Παρίσι, άσκησε επί μία εξαετία το επάγγελμά της ως ποινικολόγος και υπερασπίστηκε, μεταξύ άλλων, και παράνομους μετανάστες δωρεάν, όταν ορίστηκε συνήγορός τους επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν δικηγόρους. Από τα νεανικά της χρόνια την έπαιρνε μαζί του ο πατέρας της, ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, στις διάφορες εκδηλώσεις του κόμματος και τις προεκλογικές εκστρατείες του. Το 1997 η Μαρίν παντρεύτηκε τον Φρανκ Σοφρουά, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Χώρισαν το 1999 και η Μαρίν τέλεσε δεύτερο γάμο το 2002 με τον Ερίκ Λοριό, από τον οποίο πήρε επίσης διαζύγιο το 2006. Σύντροφός της από το 2009 είναι ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Λουί Αλιό, του οποίου ο παππούς ήταν Εβραίος της Αλγερίας. Η Μαρίν είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 και αρχηγός ομάδας που αποτελείται από ευρωβουλευτές της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, ενός ολλανδικού, ενός γερμανικού και μερικών ακόμη μικρότερων κομμάτων. Μετά την αποχώρηση του πατέρα της από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου η Μαρίν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Εξυπνη, δραστήρια και ρεαλίστρια, εφάρμοσε στρατηγική αποδαιμονοποίησης του κόμματός της από τις ακραίες θέσεις του ιδρυτού του.

Απηλλάγη από τα «βαρίδια» διαγράφοντας μέλη με ρατσιστικές, πετενιστικές και αντισημιτικές θέσεις, και υποχώρησε από παλαιότερες θέσεις αδιαλλαξίας σε κοινωνικά θέματα, όπως για τις εκτρώσεις και τη νομιμοποίηση του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Το 2015 διέγραψε από το κόμμα και τον πατέρα της επειδή είχε δηλώσει ότι «το Ολοκαύτωμα ήταν μια λεπτομέρεια της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν η ίδια χαρακτηρίζει το Ολοκαύτωμα «ύψιστη βαρβαρότητα». Η Μαρίν Λεπέν διατηρεί την αρνητική στάση της έναντι του Ισλάμ. Στις διαφημιστικές αφίσες για τις προεδρικές εκλογές του 2017 δεν υπάρχει ο τίτλος του Εθνικού Κόμματος αλλά μόνο η φωτογραφία της Μαρίν και η φράση «Au nom du peuple» («Στο όνομα του λαού»), που θυμίζει την αρχή της φράσης των πιστών χριστιανών «Εις το όνομα του πατρός…» στη γαλλική γλώσσα «Au nοm du Pere…».

Η Μαρίν Λεπέν έχει φτάσει για πρώτη φορά τόσο κοντά στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 ήταν και τότε υποψήφια και είχε λάβει 17,90% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Στον περιορισμένο χώρο των δύο λιλιπούτειων γραφείων που διαθέτει κάθε ευρωβουλευτής στο τεράστιο και άγαρμπο αρχιτεκτονικό συγκρότημα όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και όπου τη συνάντησα, η Μαρίν Λεπέν μού έδωσε την εντύπωση ότι πρέπει να νιώθει σαν να βρίσκεται μέσα σε κλουβί και ονειρεύεται να πετάξει με στόχο την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και να εργαστεί για μια Γαλλία «ελεύθερη, υπερήφανη και ανεξάρτητη». Και το πρώτο ερώτημα που της απηύθυνα αναφέρεται ακριβώς στις προεδρικές εκλογές και στην πολιτική που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αν τα σημερινά προγνωστικά βγουν σωστά, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν δύο κόμματα διαφορετικών αποχρώσεων της Δεξιάς;
«Λάθος. Θα αναμετρηθεί η εθνική κυριαρχία με αντίπαλο τον μοντιαλισμό, τον φεντεραλισμό και τον υπερεθνικισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τη Μαρίν Λεπέν ο Φρανσουά Φιγιόν είναι ο πολιτικός που ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές όπως ο Βρετανός Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνει τη σύσταση της «Ευρώπης των εθνών και της ελευθερίας», τον Ιταλό Μπέπε Γκρίγιο που προτείνει τη δημιουργία της «Ευρώπης της ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας», τον Ολλανδό πρόεδρο του «Αντι-ισλαμικού» κόμματος Γκεέρτ Βίλντερς και τη Γερμανίδα πρόεδρο του «Εναλλακτικού» κόμματος Φράουκε Πέτρι.

Σε προηγούμενες δηλώσεις σας έχετε καταγγείλει επανειλημμένως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν εκλεγείτε πρόεδρος, η Γαλλία θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης ή θα προχωρήσετε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός;
«Ο λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για την απελευθέρωσή του από τη δουλεία και τον εκβιασμό που του επιβάλλουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και για να επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στη χώρα του. Το κατάλαβαν αυτό οι Βρετανοί και ψήφισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ, φυσικά, δεν είχαν ποτέ αντικαταστήσει τη λίρα με το ευρώ».

Η ενδεχόμενη εκλογή σας στην προεδρία θα σημάνει λοιπόν FREXIT;
«Το FREXIT θα είναι μέρος της πολιτικής μου».

Γιατί έχετε τόσο εχθρική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι ακριβώς είναι για εσάς η Ευρωπαϊκή Ενωση;
Οσο προχωρούν οι ερωτήσεις με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο ενισχύεται η επιθετικότητα της Μαρίν Λεπέν εναντίον των Βρυξελλών. Οι απόψεις της αιφνιδιάζουν.
«Σωστή ερώτηση. Τι είναι ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση; Είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των λαών και που αποτελείται από μία ολιγαρχία τραπεζιτών και τεχνοκρατών σαν τον Γιουνκέρ και τους άλλους οι οποίοι δεν εξελέγησαν ποτέ από κανέναν λαό και οι οποίοι εργάζονται για τα συμφέροντα των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών και προωθούν οικονομικές πολιτικές δικών τους επιλογών, ενώ αντιμετωπίζουν με πλήρη περιφρόνηση τους ευρωπαϊκούς λαούς που εκβιάζουν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα στιλέτο στην καρδιά της εθνικής κυριαρχίας των ευρωπαϊκών κρατών και το ευρώ που δημιούργησε δεν είναι νόμισμα, αλλά εργαλείο εκβιασμού για να επιβάλει την πολιτική των Βρυξελλών.

Η Μαρίν Λεπέν μιλάει για όλα στην κυριακάτικη δημοκρατία

«Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν πρέπει να πεθάνει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τη χώρα σας. Ενώ ο λαός ψήφισε ΟΧΙ, υπέκυψε στους εκβιασμούς και υπέγραψε τους όρους της Ευρ. Ενωσης»

Οσο για τη Συμφωνία της Λισαβόνας, είναι ο τάφος της ανεξαρτησίας και της ταυτότητας των ευρωπαϊκών εθνών και ο δήμιος των ΔΕΚΟ προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σκεφτήκατε ποια θα είναι η θέση χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος, στην περίπτωση που θα αποχωρήσει και η Γαλλία από την Ευρώπη και το ευρώ;
«Ιδανικό θα ήταν να αποχωρήσουν την ίδια ημέρα με τη Γαλλία όλες αυτές οι χώρες και θα προσπαθήσω να πείσω προς αυτή την κατεύθυνση».

Δηλαδή προτείνετε να κάνουν όπισθεν τα ευρωπαϊκά κράτη και να επιστρέψουν στο κλείσιμο των συνόρων, στον έλεγχο των διαβατηρίων, στη λειτουργία του τελωνείου και στην αντικατάσταση του ευρώ με το εθνικό τους νόμισμα;
«Ακριβώς, επειδή οι ευρωπαϊκοί λαοί θα ζουν καλύτερα τότε, όπως ζούσαν καλύτερα πριν από το ευρώ. Και όπως είναι λογικό να κλείνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών μας, το ίδιο είναι λογικό να κλείνουμε και τα σύνορά μας και να εξακριβώνουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον τόπο μας. Και είναι επίσης λογικό και καλό να υπάρχει ένας κρατικός προστατευτισμός και ένα ελεγχόμενο εμπόριο…»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών και των ηγετών τους, κυρίως των αδύνατων οικονομικώς μικρών χωρών της ευρωζώνης, δεν επιθυμεί την αντικατάσταση του ευρώ με το εθνικό νόμισμα επειδή φοβάται την υποτίμηση…
«Αυτός ο φόβος είναι αποτέλεσμα του εκβιασμού των Βρυξελλών. Οταν πίεζαν τον Ντε Γκολ να είναι η Γαλλία μέλος του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ επειδή με τον πληθυσμό των κατοίκων της δεν θα μπορούσε να αμυνθεί σε περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση από μεγάλες δυνάμεις με πολλά εκατομμύρια πληθυσμών, ο στρατηγός απαντούσε ότι η Αυστραλία έχει 3.000.000 κατοίκους και 30.000.000 κουνέλια, αλλά δεν την κυβερνούν τα κουνέλια! Οπου πήγε το ευρώ αυξήθηκαν οι τιμές, οι φόροι και η ανεργία, μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις και οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι. Στη Βρετανία, όταν δημιουργήθηκε οικονομική κρίση, προχώρησαν σε μια υποτίμηση της λίρας και σύντομα άρχισε και πάλι η οικονομική ανάπτυξη. Τι βοήθεια έχουν προσφέρει στην Ελλάδα η είσοδός σας στην ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να βγείτε από την οικονομική κρίση; Σας δανείζουν χρήματα τα οποία δεν πηγαίνουν στον λαό και στην ανάπτυξη αλλά επιστρέφουν στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε την Ελλάδα. Ενώ ο λαός ψήφισε ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση της λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στον εκβιασμό των Βρυξελλών και υπέγραψε τους όρους τους, αυτούς που είχε απορρίψει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα του 2015».

Ποια Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιθυμούσατε να υπάρχει;
«Μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία. Οι λαοί, εκτός των άλλων που έχουν υποστεί, έχουν και αποηθικοποιηθεί. Είναι καιρός να επαναστατήσουν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, κάτι που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να κάνουν».

Με ποιον τρόπο να επαναστατήσουν οι λαοί;
«Με την ψήφο τους».

Ποια γνώμη έχετε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
«Οτι πρέπει να καταργηθεί! Οπου πήγε το ΔΝΤ ζήτησε μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και δημιούργησε εξαθλίωση των πληθυσμών. Το ΔΝΤ εμποδίζει κάθε ανάπτυξη. Το ΔΝΤ πρέπει να καταργηθεί!»

Αν γίνετε πρόεδρος της Γαλλίας, θα παραμείνει η χώρα σας στο ΝΑΤΟ;
«Οχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται πλέον. Ιδρύθηκε όταν υπήρχε ο κίνδυνος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του επεκτατισμού της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης. Η Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει πλέον, όπως δεν υπάρχει και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η Ουάσινγκτον διατηρεί την ύπαρξη του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετεί τους στόχους της στην Ευρώπη».
Εξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιστροφή στο φράγκο, κρατικός προστατευτισμός, εναντίον του ελεύθερου εμπορίου και των ιδιωτικοποιήσεων -η Μαρίν είχε ήδη αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση του ταχυδρομείου-, ποιος θα το έλεγε ότι η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας έχει τις ίδιες απόψεις με τον σύντροφο Λαφαζάνη! Βέβαια, ο Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι το Εθνικό Μέτωπο ανήκει στην Ακρα Αριστερά, πράγμα που είχε υποστηρίξει και η συντηρητική εφημερίδα «Φιγκαρό», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έχει πει ότι η Μαρίν Λεπέν χρησιμοποιεί, όταν μιλάει, τις εκφράσεις του κομμουνιστικού κόμματος και εκμεταλλεύεται τις παραδοσιακές μεθόδους του απευθυνόμενη στους οικονομικά αδύνατους, στους εργάτες, στους αγρότες και στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει χαρακτηριστεί κόμμα της Ακρας Δεξιάς…
«Και της άκρας Αριστεράς» διακόπτει η Μαρίν.
«Και αφού έχει και τους δύο χαρακτηρισμούς, σημαίνει ότι είναι ένα σωστό κόμμα όλων των τάσεων και των τάξεων. Γι’ αυτό και έχω επιλέξει δύο χρώματα για το σήμα του κόμματος, το ροζ και το μπλε μαρίν, για να καλύψω όλη την γκάμα… Σήμερα εξάλλου ούτε Δεξιά υπάρχει ούτε Αριστερά. Ο Ολάντ και ο Φιγιόν λένε τα ίδια πράγματα».

Ως πρόεδρος της Γαλλίας θα διατηρούσατε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω του Ουκρανικού;
«Οχι βέβαια. Είχα ταχθεί εναντίον τους όταν αποφασίστηκαν».

Ως πρόεδρος της Γαλλίας θα εγκρίνατε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως πλήρες μέλος της;
«Οχι. Είμαι υπέρ μιας ειδικά ευνοϊκής σχέσης με την Τουρκία».

Πώς αντιμετωπίζετε το μεταναστευτικό και το ςsπροσφυγικό πρόβλημα;
«Είμαι εναντίον της πολιτικής που ευνοεί και ενθαρρύνει την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να τους δεχθεί. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες, είναι νέοι άνδρες, οι οποίοι εγκαταλείπουν γυναίκες και παιδιά στις χώρες τους για να έρθουν στην Ευρώπη και να έχουν καλύτερη τύχη. Είναι εγκληματίες όσοι τους παρασύρουν να κάνουν αυτό το ταξίδι με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτό το τσουνάμι των μεταναστών πρέπει να περιοριστεί. Η Ευρώπη δεν έχει τη δύναμη να τους εξασφαλίσει εργασία και ευκαιρίες να πλουτίσουν. Δεν μπορώ να αναλάβω όλη τη δυστυχία του κόσμου, όταν δεν έχω τα μέσα. Δίνω προτεραιότητα στον γαλλικό λαό. Οι μετανάστες είναι παράνομοι από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι έχουν παραβεί τον νόμο. Πρέπει να στέλνονται πίσω στον τόπο τους».

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οικονομικοί μετανάστες. Είναι και οι πρόσφυγες που έρχονται από χώρες όπου γίνεται πόλεμος, όπως η Συρία…
«Ας φροντίσουμε να μη γίνονται πόλεμοι. Οπου ωστόσο υπάρχει θέμα προσφύγων, πρέπει να δημιουργούνται καταυλισμοί όσον το δυνατόν πλησιέστερα στα μέρη όπου διεξάγονται οι πόλεμοι και εκεί να υποδέχονται τους πρόσφυγες και να τους προσφέρουν ανθρώπινη φιλοξενία…»

Αν χρειαζόταν ένα νέο δάνειο η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση, θα συμφωνούσατε να της χορηγηθεί;
«Οχι βέβαια. Δεν θα συνέβαλα ποτέ στον εκβιασμό. Η πατρίδα σας και η πατρίδα μου έχουν κάνει πολλούς αγώνες και πολλές θυσίες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξαφάνιση της Ιστορίας και του πολιτισμού που επιδιώκεται. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν πρέπει να πεθάνει στην Ελλάδα. Αυτό που γίνεται σήμερα…»

Περί Συρίας, Πούτιν, Τραμπ και Χ.Α.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στη Συρία;
«Θυμώνω όταν ακούω να αποκαλούν “επαναστάτες” αυτούς τους εγκληματίες που έχουν διαπράξει βιασμούς και δολοφονίες μαζί με τους τζιχαντιστές! Είμαι με το μέρος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ!»

Είναι αλήθεια ότι θαυμάζετε τον Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ;
«Σέβομαι τους ηγέτες που τιμούν το έθνος, την Ιστορία, τον πολιτισμό του λαού και την εθνική κυριαρχία του».

Το Εθνικό Μέτωπο έχει σχέση με το ελληνικό κόμμα Χρυσή Αυγή;
«Ούτε έχει ούτε θέλει να έχει» ξεκόβει η Μαρίν.

*Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου • Μία βραβευμένη δημοσιογράφος

Η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου είναι δημοσιογράφος διακεκριμένη (και βραβευμένη από το Ιδρυμα Μπότση) και εργάστηκε επί χρόνια στις αθηναϊκές εφημερίδες ως αρθρογράφος, ρεπόρτερ, πολεμική ανταποκρίτρια και χρονογράφος (ο «Τηλέμαχος» της παλαιάς «Βραδυνής»). Σήμερα γράφει στην «Εστία».

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα